Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik har satt punkt efter 53 år på jobbet

Annons

- Jag känner mig frisk och inte så gammal och jag har trivts så bra på jobbet med att få ta hand om och hjälpa människor, förklarar Erik Katrin den frivilliga "övertiden", som han inte tycker är något särskilt märkvärdigt.

Men det är det!

- Han är ett unikum. Det är inte många som orkar jobba så länge som han, säger hans chef Kjell Axelsson, vid ambulanssjukvården i Mora.

Hur har du burit dig åt för att hålla dig i form i alla år?

- Jag har försökt att leva sunt och vårda kroppen.

Som 14-åring började Erik Kat-rin sin yrkesbana hos Mora Kranar och fortsatte bland annat som busschaufför innan han anställdes av landstinget 1971, först som vaktmästare med jourtjänst inom ambulansen och sedan 1975 som ambulansförare, som det hette på den tiden.

Erik Katrin har upplevt den hisnande utvecklingen i yrket, där det från början mest handlade om att köra bil fort in till lasarettet, men där det mer och mer kommit att handla om sjukvård på plats i tekniskt välutrustade ambulanser.

- På 1970-talet var syrgas den enda hjälp patienterna kunde få i ambulanserna. På 80-talet fick vi, efter telefonkontakt med läkare, ge smärtstillande läkemedel och sätta nål och dropp. Det var väldigt bra. Innan dess var det inte roligt att vara patient och ligga i en ambulans och ha väldigt ont under transporten.

En ambulanssjukvårdare kan ald-rig riktigt veta hur nästa arbetspass kommer att se ut. Det kan bli relativt lugnt, men det kan också bli hur mycket jobb som helst.

- Jag har trivts bra med omväxlingen, att inte veta hur dagen ser ut, säger Erik Katrin.

Ambulanssjukvårdarens vardag kantas av både glädje och sorg, liv och död. Erik Katrin har fått agera barnmorska i samband med förlossningar under ambulanstransport och minns dessa stunder med glädje.

Han har också i yrket varit med om mycket svåra och uppmärksammade olyckor, till exempel tågkollisionen i Hinsnoret, mellan Falun och Borlänge, i början av 80-talet och skottdramat utanför skatteförvaltningens lokaler i Mora för tiotalet år sedan.

Hur klarar man att se allt elände som man tvingas vara med om i ett jobb som ditt?

- Man skärper sig och går in och gör jobbet. Men det är klart att man påverkas i jobbet och ser risker i olika situationer på ett annat sätt andra kanske gör, säger Erik Katrin.

Vad har du lärt dig av ditt jobb?

- Att sätta värde på hälsan och vara tacksam så länge jag får vara frisk. Jag har sett att livet kan förvandlas till katastrof på en sekund.

Att gå i pension efter 53 år i yrkeslivet, är det något som du oroar dig inför?

- Nej, jag slutar ju inte arbeta för det, säger Erik Katrin, som tänker hobbysnickra hemma i radhuset vid Enbärsstigen, sköta om egna skogen i Nusnäs, göra en och annan spånkorg, tälja trähästar och, inte minst, få mera tid över för familjen, som består av fru, fyra barn och sex barnbarn.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons