Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Gunnar Eriksson, 75-årig entreprenör

Annons

Erik Gunnar Eriksson började som pastor för närmare 50 år sedan och kom till Borlänge 1964. I Borlänge bildade han 1966 den framgångsrika Tältmissionen. Utifrån Tältmissionen föddes 1979 Hoppets Stjärna som i dag är en av Sveriges största biståndsorganisationer.

Varje år får cirka 30 000 barn direkt stöd från Hoppets Stjärna. Flera hundratusen påverkas i de projekt organisationen deltar i runt om i världen. Organisationen har sedan 1981 sitt säte i Kärrsjö.

1988 slog Erik Gunnar Eriksson larm om ett folkmord på den kristna befolkningen i Sudan. Media refererade Erik Gunnars ögonvittnesskildring från ett flyktingläger.

- Intrycken då sitter kvar djupt inom mig, säger han. Barn dog i mina armar. Dödstystnaden i lägret med omkring 27 000 pojkar var skrämmande och jag bestämde mig för att ge röst åt dessa som ingen röst hade. Nu när Sudan återigen hamnat i rampljuset, blir han återigen djupt engagerad.

- Folkmordet i Sudan fortsätter och regeringar och FN verkar handlingsförlamade. Men vi vill vara med och föra in hopp även i dag.

I Erik Gunnars hemby Kärrsjö finns Hoppets Stjärna och Tältmissionens huvudkontor inrymt i det som en gång var föräldrahemmets ladugård. Ett 20-tal personer arbetar inom organisationen.

I närheten finns Högbrännagården, en fritidsgård som gett tusentals barn bland annat från Tjernobyltrakten några härliga sommarveckor.

I unga år var Erik Gunnar Eriksson inte särskilt intresserad av kyrkan. Han hade andra framtidsplaner. Men ju längre tiden gick, desto mer kändes det som att han gjorde fel sak.

Han beskriver hur en stilla liten röst på insidan ville dra hans uppmärksamhet till något annat, till ett syfte som var större än honom själv.

- Gud var aldrig ute efter min vältalighet, förklarar Erik Gunnar, men efter mitt entreprenörskap och min kreativitet.

Erik Gunnar Eriksson har sett mer nöd och förtvivlan än de flesta människor. Ändå ger han aldrig upp. Han är övertygad om att det alltid finns hopp.

- När vi hjälper svaga och utsatta fyller vi ett humanitärt behov inom oss själva, säger han. Med min erfarenhet vet jag att det är saligare att giva än att taga, som det står i Bibeln.

- Så länge Gud ger mig styrkan kommer jag att fortsätta. Han har varit en barmhärtig och god Herre att tjäna, avslutar Erik Gunnar som nu jobbar intensivt med att skriva sin memoarbok.

Högtidsdagen firas i Kärrsjö fredagen den 5 november med Öppet hus från klockan 13.00. Söndagen den 7 november blir det Öppet hus klockan 15.00 i Citykyrkan, Stockholm som följs av en festgudstjänst klockan 19.00.

Pastor Ingemar Helmner som blir ny ledare för Tältmissionen kommer att medverka tillsammans med gäster som Per-Erik Hallin, Målle Lindberg och Margit och Rolf Borgström med lovsångsgrupp.

MAGNUS RAMSTRAND

Mer läsning

Annons