Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik för sin kamp på nätet

Annons

Att internet kan vara ett mycket användbart vapen när den lilla människan kämpar mot överheten i olika former är välkänt.

Erik Ljungberg i Göteborg är ett lysande exempel på detta. Sedan trettonårsåldern är han rullstolsburen på grund av en muskelsjukdom.

Erik menar att även rullstolsburna ska ha rätt och möjlighet att använda kollektivtrafiken.

Han tycker det är lite underligt att detta inte går i Göteborg med tanke på att riksdagen redan 1979 antog en lag som manar alla kommuner att anpassa sin kollektivtrafik till funktionshindrade.

På sin hemsida skriver han:

"När de så kallade låggolvsspårvagnarna introducerades i slutet av 1990-talet kom det till min kännedom att Västtrafik inte tillät resenärer i rullstolar på kollektivtrafiken i Göteborg. Min förhoppning med den här hemsidan är att väcka allmänhetens uppmärksamhet och få Västtrafik att ändra sina absurda och diskriminerande regler."

Trots sitt funktionshinder är Erik en berest man och kan konstatera att i städer han besökt har det gått alldeles utmärkt att resa kollektivt trots funktionshindret:

"Göteborg är den enda staden i Sverige - ja, den enda i Europa så vitt jag känner till - där rullstolar inte är välkomna på kollektiv-trafiken."

Erik har döpt sin hemsida till "www.vasttragik.se", eftersom det aktuella trafikbolaget heter Västtrafik och har hemsidan: www.vasttrafik.se.

Vad har då hänt sedan Erik dragit igång sin hemsida?

Ja, en hel del.

Men inte som man skulle kunna tro, att Västtrafik med skammens rodnad snabbt rättar till konstigheterna när det gäller reglerna för rullstolsburna. I stället söker Västtrafik konfrontation.

Den 10 februari nåddes Erik av beskedet att Västtrafik hotade med stämning om han inte tog bort sin hemsida. De anser att hemsidan hotar varumärket "Västtrafik".

Dagen därpå förklarade Västtrafik att man skulle gå till ii- stiftelsen och begära alternativt tvistlösningsförfarande, så domännamnet med tvång tas från Erik Ljungberg.

I fredags kom beskedet att anmälan kommit till ii-stiftelsen. I den heter det bland annat:

"Domännamnet är förvillande likt vårt företagsnamn, varumärke och domännamn. Det används på en webbplats som till designen är förvillande lik vår webbplats. Domännamnet används i ond tro. Det har registrerats i syfte att användas mot oss genom att det är förvillande likt vårt namn. Endast en bokstav skiljer, en bokstav (g) som sitter vid sidan om f på tangentbordet."

Utan att ha alla fakta i målet verkar Västtragiks, förlåt Västtrafiks, agerande lite underligt. Om det är något som hotar deras varumärke så är det väl deras regler för rullstolsburna i allmänhet och kanonaden mot Eriks hemsida i synnerhet.

Ett litet tips till Erik: Om ii-stiftelsen mot förmodan drar in adressen så finnns "www.vasttragik.nu", ledig för registrering.

Mer läsning

Annons