Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik - en pigg 80-åring

Annons

Erik är född och uppvuxen i Norrala, Hälsingland. 1951 flyttade han till Våmhus där han fick arbete i Landahlskolan som folkskollärare.

- Jag hade 28 elever i fyra klasser, från årskurs ett till fyra, berättar Erik.

Efter ett år öppnade den nya Våmhusskolan där Erik fortsatte sin karriär. Under sina år inom skolan har Erik varit med om stora förändringar.

- I början hade eleverna mycket större respekt för läraren som de tilltalade med magistern. Man gick i skolan även på lördagar och klassläraren undervisade själv i musik, gymnastik, musik och slöjd, berättar Erik. Idag är respekten för läraren väldigt individuell bland eleverna vilket kan sätta sin prägel på klassen, menar han.

Efter två år i Våmhus åkte Erik till Chicago, USA, för att läsa på college och universitet under två år. Det var då han träffade sin blivande fru, Joanna, som nu bor i Våmhus med sin man.

Erik har varit mycket drivande när det gäller föreningslivet i Våmhus. 1967 bildade han fritidsklubben tillsammans med sin fru som i tio års tid ordnade med aktiviteter för ungdomar i byn.

Han var med och bildade turistföreningen som åren 1961-1975 stod för verksamheten på Lissbacken och därefter flyttade till hembygdsgården på Sivasbacken. Erik tog också initiativet till den årliga korgmakartävlingen som nu pågått i 40 år. 1969 var han med och bildade Våmhus pensionärsförening och har sedan dess varit sekreterare i föreningen.

Än i dag har Erik många bollar i luften. Han driver en hemslöjdsaffär och minigolf tillsammans med sin fru. Där har han även korgmakeri. Han tycker om att pyssla i landet och dessutom har han för tillfället ett tiotal grisar att ta hand om.

- Det är viktigt att hålla i gång på så många områden som möjligt. Variera praktiskt jobb, möten med människor och fortsätta förkovra sig så länge som möjligt, menar Erik.

Än i dag blir det en del resor över Atlanten.

- Vår son bor i Florida och honom brukar vi besöka en gång om året, berättar Erik.

SOL JENNY ERSSON

Mer läsning

Annons