Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik bluffade sig in i dokusåpan

Annons

Erik hittade på en karaktär för att passa in i Farmen. På uttagningen påstod han sig vara vegan och nykterist av ideologiska skäl. Hans bluff lyckades och han blev en av deltagarna. Erik var då en vanlig journaliststudent som ville visa hur media fungerar.

- Jag var med för att säga någonting till tittarna. Man ska inte lita blint på dokusåpor. Det kallas för reality-tv, men det är inte verkligheten de visar. Det är mycket utstuderad och stereotypiserad underhållning. Produktionsbolagen vet exakt vilka konflikter de vill ha och väljer deltagare därefter.

Erik menar att om han hade varit sig själv skulle han aldrig ha fått vara med i Farmen.

- Det som Erik gjorde var ganska kul. Han höjde faktiskt tittarsiffrorna och jag tror inte att han är glad för det, säger Fredrik Arefalk, projektledare för Farmen.

- Erik lyckades inte helt med sin bluff. Vi fick lära känna honom under inspelningen. Han var egentligen sig själv på Farmen.

Programledaren Hans Falén tycker att man har lärt sig något av Eriks fall. I år tror han inte att någon lyckats ta sig in i Farmen-gänget genom att utge sig vara någon annan.

- Dokusåporna som programtyp är inte heller det de utger sig för att vara, säger Erik Niva.

- Men jag tror att programmen har börjat omvärderas, även om jag fortfarande är skeptisk. De tar alldelles för stort utrymme i medier. Och det på bekostnad av viktiga nyheter. När min bluff avslöjades hamnade jag på Aftonbladets förstasida. Det var bara en dag innan USA gick in i Afghanistan. Det är sjukt. Och det borde tittarna tänka på.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons