Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Åkerlund

Annons

Under åren 1953-1954 var det en stor rörlighet på kirurgiska kliniken i Falun beroende på klinikchefsbyte. Nya rutiner togs i bruk, det uppstod en vilsenhet då olika förändringar abrupt infördes utan att man tyckte det var motiverat. Flera läkare sade upp sig likaså operations- och narkossköterskor. Det var en orolig tid.

Mitt i denna turbulens kom så småningom på hösten 1954 Erik Åkerlund och tillträdde en tjänst som biträdande överläkare på kirurgen. Ryktet hade föregått honom att han skulle vara en skicklig kirurg men mycket bestämd.

De som fick ta emot honom var avdelningssköterskorna Anna Hammar och Hilda Danielsson, det ansågs naturligt eftersom de skulle bli viktiga medarbetare. Båda var positivt överraskade av den nya överläkaren som noga hörde sig för om de vardagliga rutinerna på avdelningarna.

Jag minns mitt första möte med dr Åkerlund då jag återvände till Falun 1964. Han hörde sig för om jag fått en bra bostad som jag var nöjd med. Den frågan hade jag aldrig tidigare fått av en chef. Han hade nu avancerat till klinikchef på kirurgen.

Hans sätt att operera var oerhört imponerande från allra första början noggrann kontroll av indikationen för operation, allt väl tillrättalagt, prydligt och varje handgrepp genomtänkt. Hans assistenter hade det inte alltid lätt, tillrättavisningarna var ofta lyriska som exempelvis: kompresserna skulle dala som snöflingor över operationsfältet, allt skulle hanteras varsamt.

Redan i mitten av 1970-talet började dr Åkerlund operera kontinenta ileostomier, det vill säga en ny konstruktion för invändigt belägna reservoarer för avföring, som blev en stor lättnad för många stomipatienter som därmed slapp påse på magen. Resultaten var mycket goda och kunde väl jämföras med universitetsklinikerna.

Samarbetet med dr Åkerlund i mitten av 1960-talet då nya centraloperation planerades var för min del mycket lärorikt och stimulerande.

Under senare år har man diskuterat ledningsfunktion och chefsskap mycket, på kirurgkliniken hade vi en chef som alltid tog sig tid att lyssna, gemensamt löstes både stora och små problem nära arbetsplatsen.

Dr Åkerlund har haft stor betydelse både som teoretisk och praktisk lärare. En läkare sade vid ett tillfälle: Ingen har lärt mig så mycket på så kort tid som dr Åkerlund. Och det fanns många osynliga fasta trådar av förtroende och tröst bland patienterna.

En stor person i ordets rätta bemärkelse har lämnat oss. Saknaden är stor och tankarna går i dag till hans kära hustru och barn med familjer.

Birgit Kvarman

f d operationsföreståndare

Mer läsning

Annons