Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik, 86, nekas färdtjänst

Annons

Erik har aldrig tagit bussen, trappsteget är för högt. Han har gått igenom flera höft- och knäoperationer och klarar inte av att klättra.

- Jag kommer nätt och jämnt in i bokbussen, säger han. Och så har jag ju rollatorn också. När jag åker på PRO-utflykter så brukar de ha en extra låda att stiga på.

Erik Hedberg bor med hustrun Elsa i Österbyn, några kilometer öster om Borgärdet i Svärdsjö. Här har de bott sedan 1951 i ett tegelhus som Erik själv murat. Han har ett förflutet i skogen och som byggnadsarbetare.

Hustrun Elsa sköter hushållet utan hjälp, och Erik sköter trädgården och kör snöslunga. Båda är över 80 år.

Färdtjänst vore en trygghet att ha. Ibland ligger Elsa på sjukhuset för sitt dåliga hjärta, och då vill Erik kunna åka på besök.

Sista bussen genom Österbyn till Borgärdet går klockan 9 på morgonen, under skoltid. Två gånger i veckan finns kompletteringsturer med taxi in till Borgärdet. Det är bra, men med turerna kommer man inte in till Falun.

Efter förra operationen hade Erik färdtjänst under en period.

- Men sedan när jag blev skaplig igen så drog de in den, säger han.

Elsa kör bil, men sedan hon ramlade och bröt handleden så har hon svårt att växla.

Båda tycker att Erik borde få färdtjänst, men sedan de fick nej för något år sedan så vill de inte fråga igen. De är vana att klara sig själva.

- Det är väl så att många missbrukar det här med färdtjänst, man får förstå att det blir hårdare regler, säger Erik som fyller 86 i april.

- Man ska inte bli gammal, säger Elsa Hedberg.

Myriam Edholt i PRO Svärdsjö är upprörd, hon tror inte att utredaren inne i Falun förstår hur det är att bo i en liten by.

Det här är fina, skötsamma människor som inte begär mycket av samhället. När de sedan ber om färdtjänst så får de nej, och då vill de inte be en gång till. Så är det ofta, när sedan anhöriga kommer och slår näven i bordet så blir det andra besked, säger Myriam.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons