Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Erfarna lärare flyttar"

Annons

- Ingångslönerna är bra men efter några tjänsteår halkar en lärare i Malung efter kollegorna i grannkommunerna. Vi riskerar att tappa kontinuiteten i lärarkåren, säger Lage Moström, löneförhandlare.

Effekten skulle bli att nyutexaminerade lärare kommer hit, stannar några år och sedan söker sig till en annan kommun med bättre lön.

- I praktiken blir det så att erfarenhet inte betalar sig för en lärare i Malungs kommun. Erfarna lärare mår dåligt, flyttar eller slutar. Det är oroande inför framtiden, säger Lage Moström.

Enligt lärarnas uppgifter finns det 15-20 procent obehöriga lärare i kommunen medan behöriga sökt sig till mer lukrativa näringar.

- Kommunen borde göra mer för att få de krafterna tillbaka i undervisningen och det nu. På sikt kommer det att bli slagsmål om de behöriga lärarna, säger Annette Hedman, lärarförbundets regionala opinionsgrupp.

Malungslärarna menar också att själva avtalsproceduren kunde avverkats smidigare.

- Det är också meningen att det inför avtalsförhandlingarna ska föras samtal mellan parterna om vilka grupper det ska satsas på. De ville gå direkt på procentsatserna och kom med ett färdigt bud utan att det föregicks av en diskussion mellan fack och arbetsgivare, säger Annette Hedman.

- Löneöversynsförhandlingar gäller endast tillsvidareanställda lärare och löneutvecklingen i Malung följer hittills riksgenomsnittet, säger kommunens personalchef Sonja Wennerstrand.

- Jag vill betona att vi inom kommunen naturligtvis är måna om vår redan anställda personal och vill behålla den. Vi har ingen annan uppfattning än fackorganisationerna, att det är viktigt att vi kan rekrytera behöriga lärare till våra skolor, avslutar Sonja Wennerstrand.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons