Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erbjöds steroider via Internet

Annons

- Det som erbjuds är bland de grövsta dopingpreparaten som finns på marknaden. Jag vill varna ungdomar och deras föräldrar, det här är livsfarligt, säger Stefan Hamréus.

Han tror att e-posten från USA-företaget hamnade hos honom för att han är aktiv friluftsmänniska.

- Jag är med på en mejlingslista där vi utbyter tips om vandringsleder, bra paddlingsställen och liknande. Antagligen är det därifrån de fått tag på min e-postadress.

Den misstanken fick direkt Stefan Hamréus att tänka på frilufts- och idrottsintresserade ungdomar som liksom han utbyter erfarenheter med likasinnade på nätet.

- Det är livsfarliga preparat som säljs, jag ringde till polisen direkt, säger Stefan Hamréus.

- Utskick av den här typen av massreklam-mejl, om att köpa till exempel narkotika och vapen, är en av de värre plågorna vi har på internet, men det är inte illegalt i sig att skicka ut reklamen, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på IT-brottsroteln.

Det första som IT-brottsroteln gör när de får in tips om försäljning av olagliga varor på internet är att ta reda på om det faktiskt finns några varor bakom reklam-utskicket.

- Vi hade en hemsida som var något av en följetong här. Det var en ung kille som sålde AK4 och vapen från stridsvagnar, han hade bilder på dem och en prislista. Det hela så mycket seriöst ut men när vi kollade upp honom hade han ju inga vapen att sälja.

Det reklam-utskick som Stefan Hamréus fick med sin e-post kommer från ett amerikanskt företag och dess hemsida ligger på en amerikansk server. IT-brottsroteln i Stockholm kan därför inte göra något annat än att skicka Stefans tips vidare till USA:s motsvarighet till den svenska IT-brottsroteln.

- Hemsidan sorterar under amerikansk lagstiftning och jag vet inte om den här typen av preparat är förbjuden där. I Spanien är det till exempel jättevanligt att sälja medicin över internet som är förbjudna här med tillåtna där, och om det är helt lagligt där då kan vi ingenting göra.

ANNAKARIN LITH ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons