Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erbjöds 200 kronor när tjuvarna stal och förstörde hans helförsäkrade bil

Annons

Kurt, som bor i Vika Strand utanför Falun, betalade 2 380 kronor per år i försäkringspremie. Nu vill han varna andra för att göra likadant - att på ren rutin låta helförsäkringen rulla på år efter år.

- Har du en äldre bil, fundera på om du verkligen ska ha den helförsäkrad. uppmanar Kurt.

- Jag trodde att försäkringen skulle ge mig möjlighet att köpa en liknande bil om någonting hände. Men så var det ju inte, fortsätter han.

Nu undrar Kurt varför försäkringsbolagen inte har ett system för att larma kunder som har överförsäkrat sina fordon. Och han tycker att det skulle finnas en möjlighet att få bilen värderad, innan olyckan är framme.

Det var i början på september som familjens bil, en Saab 900 turbo -89, stals från parkeringen på tomten. Bilens nycklar försvann från huset - och en ny grill.

Efter ett par veckor hittades bilen i skogen - kraftigt demolerad. "För dyr att reparera", ansåg Dalarnas försäkringsbolag.

Kurt vill ha ersättning för att köpa en ny bil. Något som han ansåg skulle kosta från 13 000 kronor.

Men det blev nobben. Försäkringsbolaget erbjöd 8 000 kronor. Från det drogs självrisken på 1 800 kronor, plus en förhöjd självrisk på 6 000 kronor för att bilen var nyckelkörd. Kvar blev 200 kronor. En summa som försäkringsbolaget efter diskussioner ökade med två tusenlappar.

Enligt Åke Andersson, skadechef på Dalarnas försäkringsbolag, är det inte möjligt att ge några generella försäkringsråd till bilägare med äldre fordon:

- Det är så olika från person till person och från fordon till fordon. Man måste själv bestämma när man har råd att vara utan helförsäkring, säger han.

Åke Andersson konstaterar att det faktiskt är vanligare att kunderna känner att de valt bort kaskoförsäkringen för tidigt.

- Det är när skadan verkligen inträffar, som man märker vad det kostar att bli av med en bil. Innan man tar bort någon del av försäkringen, bör man rådgöra med sitt försäkringsbolag, säger han.

För Kurt Högberg blev ju försäkringsbolagets värdering av bilen en besvikelse. Men Åke Andersson anser inte att det är möjligt för bolaget att värdera en bil innan olyckan varit framme:

- Nej, värderingen bygger ju på marknadsvärdet. Och marknaden förändras hela tiden.

När det blir diskussion om värdet på en förstörd bil, är det möjligt att låta en utomstående värderingsman, förordnad av Svenska handelskammaren, avgöra frågan.

- Sedan rättar vi oss efter den bedömningen.

- Vår målsättning är alltid att betala rätt ersättning, säger Åke Andersson.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons