Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erbarmligt omdömeslöst

Annons

Nu ska jag skriva några rader som kommer att glädja Dalarnas folk. Ja, kanske inte alla. Men ändå. De som inte blir glada tål det, men visst blir det obehagligt. För så är sanningen.

Anledningen till den här insändaren är att Alf Johansson och landstingsledningen presenterar kostnadsbesparingar. Därmed avslöjar de sin oerhörda "kreativitet och kapacitet."

Kvalificerad arbetskraft, vill säga sjuksköterskor, måste sänka sina löner med 3-4 000 kronor i månaden. Det är en strålande idé, väl värd den yppersta av ledningar. För självklart är det så att ingen vård behövs.

Så här ser en liten del av landstinget ut. Där förändringar kan ske, som ger resultat och till inget men för vården. Här kommer några axplock på vettiga kostnadsbesparingar:

q En ny direktör har anställts, lön 72 000 kronor i månaden. Sänk den med 50 procent och det blir utrymme för 12 sjuksköterskor att få ha sin ob-ersättning kvar.

q För en kort tid sedan anställdes en "omvärldsminister", lön 48 000 kronor i månaden. Arbetsuppgifter finns inte. Denna tjänst ger utrymme för ytterligare 12 sjuksköterskor.

q Utöver detta finns cirka 10 direktörer med löner på runt 50 000 kronor i månaden. När dessa anställdes motiverades de höga lönerna med deras unika kvalifikationer och kompetens.

Sänk dessa löner med 30 000 kronor. Passar inte galoscherna står säkert marknaden med öppen famn för att erbjuda dem nya arbeten.

q Till sist har vi den politiska trojkan. Sällan eller aldrig har några politiker så öppet, naket och erbarmligt blottat sin omdömeslöshet.

Här finns bara en lösning. Men den är effektiv till 100 procent. Ta varandra i hand och vandra ut i en förhoppningsfull framtid.

Hys sedan en from tro på ett liv efter detta. Säkert är att dalfolket med glädje kommer att glömma er.

Bruno Skoglund

ordförande PRO Samorganisation Borlänge

Mer läsning

Annons