Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Epidemi i Hagge

Annons

Rektor Annette Nilsson på Hagge skola skickade på fredagen ut ett brev till berörda föräldrar med anledning av vinterkräksjukan.

-Vi har 77 elever här på skolan och ungefär 35 barn är hemma, men jag kan inte svara på hur många av dem som har drabbats av vinterkräksjukan. Men det här har vi aldrig upplevt tidigare, sade Annette Nilsson på fredagen.

Vinterkräksjukan är allvarligare än vanliga maginfluensor eftersom den smittar upp till två dygn efter att symptomen har upphört och smittar en-två dagar under själva inkubationstiden. Dessutom är immuniteten kortvarig och man kan insjukna igen.

-Med anledning av detta har vi skickat hem lappar till föräldrarna för att de ska låta barnen vara hemma två dagar efter det att barnen blivit friska. Det här önskar vi oss inte!

-Vi har också kontaktat skolhälsovården i frågan. För att hindra smittspridning ser vi till att göra rent toaletterna extra och att handhygienen är god.

Nilsson berättar vidare att situationen är densamma på förskolan i Hagge, vilket bekräftas av barnskötare Sonja Wennström.

-Vi har 18 barn inskrivna och just i dag är hälften inte här, men det är också en del barn lediga på fredagar. Vi märker av att många har fått magsjuka och vi vet att det kan drabba alla. I dag delar vi ut ett infoblad som talar om hur det smittar, säger Wennström.

Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Falun, känner till att förekomsten av vinterkräksjukan än så länge inte har drabbat sjukhus eller äldreboenden.

- Det är svårt att förhindra epidemier. Man måste sätta upp regler för att förhindra smittspridning och då främst för dem som hanterar mat. Vinterkräksjuka är väldigt svårt att komma tillrätta med, säger Anders Lindblom.

Ingen annan skola i Smedjebacken eller i Ludvika har drabbats lika hårt av vinterkräksjukan, enligt uppgifter av skolsköterskor i området.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons