Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Epa-traktorns historia skildrad

Annons

När hembygdsföreningen i Floda funderade över programmet inför årets Hembygdsgårdens dag tyckte man att det var dags att ta med även modernare tiders historia. Därför blev Hans-Olov Jobs akvarellmålningar av Epa-traktorer ett av inslagen på hembygdsgården i Floda.

- Det är bra att man inte gräver ner sig i gamla saker, säger Anna-Karin Jobs-Arnberg från hembygdsföreningen.

Epa-traktorn var en kort parantes i jordbrukets historia. Under tio år från slutet av trettiotalet byggdes många gamla lastbilar om för att tjäna som dragare i lantbruket. Hans-Olov Jobs kom på idén att dokumentera de Epa-traktorer som fanns i hans hemby, Hedby Brända i Djura församling.

Sedan 1995 har Hans-Olov arbetat med de målningar som visades under dagen. Bland målningarna finns skildringar av de flesta Epa-traktorerna från hembyn.

- Det mesta har jag hämtat ur minnet. Det finns inte så många foton på de här Epa-traktorerna, hade man en kamera så fotograferade man annat än sin traktor, säger Hans-Olov Jobs.

Att Epa-traktorns saga inte blev särskilt långvarig berodde nog på att de inte var särskilt bra om man jämförde med de traktorer som kom under 50-talet.

Tilläggsnamnet Epa kom sig just av att de inte sågs som lika fina som vanliga traktorer.

- De här ombyggda lastbilarna körde ofta fast och man kunde inte använda redskapen på samma sätt som med en modern traktor, säger Hans-Olov.

De flesta Epa-traktorerna slutade som rostiga vrak vid uthusen, även dessa vrak finns med bland målningarna

Med under Hembygdsgårdens dag fanns också ett stort antal hantverkare som visade både textilhantverk och träsnideri och Floda spelmanslag spelade folkmusik.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons