Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Envikeneleverna vann finalen

Annons

Femteklassarna från Rönndalens skola i Enviken vann dalafinalen i förra veckan. I går kväll mötte de Iggesunds skola från Gävleborg och Östbergsskolan från Jämtland.

Alla lagen tävlade på hemmaplan. Radio Dalarnas buss skötte kontakten med Gävle och Frösön och i sockenstugans kök satt Erika Backlund och Johan Eriksson med hörlurar och svarade på frågor.

Båda två såg väldigt coola ut på storbildsskärmen som fanns längst fram i sockenstugan, lugna och eftertänksamma.

Desto mer nervösa var hundratalet i publiken. Farmödrar och morfäder, föräldrar och syskon, klasskamrater och vänner höll tummar och bet på naglar, medan radiomannen Jon Norberg ledde hejaramsor och applåder.

Det blev en jämn kamp. De tre lagen svarade på frågor om partiblommor, manliga kjolar och off side. I halvlek låg Jämtlandslaget före med en poäng, men Dalalaget och Gävleborgarna gick ikapp genom att pricka in att Shakespeare författat Hamlet och att den dödslängtande prinsen gick och grubblade på ett slott i Danmark.

Rönndaleneleverna tog sedan ledningen genom att veta att konkav är motsatsen till konvex, och övertaget med en poäng stod sig även när samtliga lag valde att lägga sig på svårighetsnivå 4 i den sista och avgörande frågan: Vilket är det största däggdjuret i havet?

Blåvalen var rätt och ett viktigt djur i sammanhanget. Möjligen spelade en leopardfläckig anka en roll i segern, klassens maskot som satt med Erika och Johan i studioköket.

En get hade de också, intresseförening hade skänkt denna Envikensymbol, tillsammans med 1 000 kronor till klasskassan. Dessutom hade Johan dragit upp en gädda under dagen, ett tydligt turtecken... Men till sist var det naturligtvis det faktum att de tävlande var allmänbildade som fällde utslaget.

När jublet lagt sig blev det rosor och segerintervjuer.

- Det känns jättebra nu. När vi låg under kändes det lite pirrigt, säger Erika Backlund.

Hur det blir att vara med i tv hade varken hon eller Johan Eriksson tänkt på i går kväll, de tar en match i taget.

Fotnot: De tv-sända delen av tävlingen spelas in den 13-15 april i Norrköping. Åtta klasser från hela landet möts i kvartsfinal, semifinal och final. Programmen sänds senare, det är mycket hemligt hur det går. Pekka Heino och Anna Hedenmo är programledare.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons