Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Envikenbor vädjar om hjälp till Tilza

Annons

Nu är det andra problem som bekymrar. I påskas var paret Alderback över till Lettland och konstaterade att förhållandena för barnen på internatskolan blivit allt sämre.

- I vinter har det varit tidvis väldigt kallt inomhus, två grader i lärarrum och bibliotek, sju grader i skolsalarna och i sovrummen på internatet tio grader.

- Vi frågade naturligtvis hur de klarade detta och fick svaret lite skämtsamt, "vi överlevde den här gången också".

- Barnen hade haft ytterkläderna på sig och sovit med kläderna på sig två och två i samma säng för att hålla värmen, berättar Clary.

Gång på gång får skolan hot om nedläggning, den här gången till år 2006. Staten drar in sina bidrag till internatskolorna och kommunerna ska själva bekosta skolgången för deras barn.

- Internatskolorna som blir kvar kommer bara att ta emot barn som är föräldralösa och utan anhöriga. Enligt personalen på skolan och vad vi kan förstå måste detta vara att ta flera steg bakåt och i alldeles fel riktning, säger Clary.

Skolan hoppas nu att genom all hjälp från Sverige, och med det nya fina köket, att standarden på skolan ska vara så pass bra att det ska finnas internat som är sämre och att Tilzaskolan därför ska ha chans att få bli kvar. För att ytterligare höja standarden på skolan och för att inte eleverna ska frysa ihjäl nästa vinter, vädjade skolan om hjälp med byte av element med mera.

- Vi hoppas att snälla människor vill hjälpa till och göra livet lite drägligare för barnen i Tilza, säger Clary Alderback, som varje sommar bjuder hit en familj, mamma och två barn, till sitt hem i Enviken.

Fotnot: Postgironummer till Clary är: 460 84 70-3.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons