Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enviken får vänta länge på bild i rutan

Annons

Det var den 24 september som sändaren för SVT2 i Enviken gick sönder. Närmare 300 hushåll får sina tv-sändningar via Envikensändaren och för att så snabbt som möjligt få tillbaka sändningarna satte företaget Teracom in en reservsändare.

Problemet för många av de boende i yttre delen av sändarens område, exempelvis Marnäs, har sedan fortsatt. Sedan förra måndagen har många bara kunnat se SVT1 eftersom reservsändaren är för svag.

- Vi har dragit ner sändareffekten. Det är en liten minskning. Men hushåll som ligger i ytterkanten kan få problem, säger Christer Lundin, informationschef på Teracom.

Under veckan ska företaget undersöka om det går att justera den tillfälliga sändaren så att fler hushåll kan få tillbaka mottagningen.

Arbetet med att laga den trasiga sändaren återstår dock.

I dagsläget finns inga uppgifter om när reparationen kan påbörjas, trots att det var i september som felet upptäcktes.

Först när reparationen är klar kan alla hushåll få tillbaka den bild de hade innan 24 september.

- Det är en reservdel som för tillfället är slut hos tillverkaren. Vi väntar på att den reservdelen ska komma, säger en anställd på företagets driftsavdelning.

Till dess får de hushåll som inte kan se alla tv-kanaler vackert nöja sig med en kanal.

Någon möjlighet att kräva tillbaka en del av tv-licensen finns inte, trots att hushållen inte fått full valuta för licenspengarna. Lagen säger nämligen att den som har en tv-apparat ska betala tv-licensen, oavsett om de har möjlighet att se alla kanaler, eller om en kanal har dålig bild.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons