Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ense om behoven av krafttag för fler jobb

Annons

Att det måste tas krafttag mot den ökande ungdomsarbetslösheten, det är Kristdemokratiska ungdomsförbundet och SSU överens om. Inte oväntat har de båda ungdomspartierna olika syn på hur dessa krafftag ska tas.

KDU:s ordförande Ella Bohlin menar att socialdemokraterna helt har misslyckats i med sin arbetsmarknadspolitik. Trots att det råder högkonjunktur har antalet unga arbetslösa bara ökat.

- Arbetsgivaravgiften måste sänkas och reglerna för småföretagande måste förenklas för att stimulera arbetsgivare att anställa, säger Ella Bohlin.

Att regeringen skapat arbetsmaknadsåtgärder som plusjobb och ökat antalet platser inom högskoleutbildningar anser KDU bara leder till att problemen skjuts framåt.

- Allt fler unga stängs ute från social gemenskap som ett arbete ger. Självförtroendet knäcks. Unga utan jobb får vänta längre på att få arbetslivserfarenhet och att komma in i pensionssystemet, säger Ella Bohlin.

Hon tycker att centerledaren Maud Olofsson är tuff som vågat ta upp turordningsreglerna till diskussion.

- Moderaterna har tyvärr fegat ur, men jag tror att det är viktigt att alliansen kan enas i frågan om anställningsskyddet. Vi vill att provanställningen förlängs från sex månader till tolv månader.

Martin Andersson är kritisk mot att lagen om anställningstryggheten urholkas.

- KDU ger en ganska stel bild när de lyfter fram gruppen 16 till 25 år. Många unga i den gruppen finns ännu kvar på gymnasiet och många läser på högskola.

- Plusjobben är en jättebra satsning. Arbetslösa får prova på att jobba samtidigt som de fackliga avtalen gäller, säger han.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons