Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamvargen fick tiksällskap

Annons

- Rörelsemönster, spårningar och observationer gör att vi är ganska säkra på det. Hur många valpar det är vet man inte förrän man kan börja spåra i snön, berättar Lena Berg, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Dalarna.

Trots tillökningen har inte antalet vargar i Furudalsreviret ökat de senaste åren. En del vargar dör, och en del utvandrar, så de senaste två åren har flocken bestått av cirka tio djur.

Den ensamme varghannen i Ulriksbergsreviret i södra Dalarna, som tidigare förlorat två tikar, har fått sällskap av en ny tik. Paret slog följe sent på året och har inte fått några valpar.

Det är ingen som vet varifrån tiken kommit.

- Det har tagits spillningsprover som har skickats på DNA-analys. Vi kanske kan få reda på det den vägen, men det är inte säkert att det går, förklarar Lena Berg.

I Bingsjöreviret har ett nybildat vargpar fått valpar i grannlänet Gävleborg. Läget i Ockelboreviret är fortfarande oklart. Men förra vintern fanns där fyra vargar som emellanåt gick in i Falu kommun. Tiken i Tyngsjöreviret försvann spårlöst efter nyår i år.

- Vi kan inte bedöma hur många vargar som finns i länet vid den här tidpunkten på året. Det är först till vintern som vi kan spåra varg i snön och då fastställa hur många de är. Drygt 20 olika vargar spårades någon gång under förra vintern i länet och de flesta rör sig även över gränserna mot andra län, säger Lena Berg.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons