Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamhet stort problem bland Faluns 80-åringar

Annons

Totalt finns det 3 114 människor i kommunen som är 80 år och äldre. Över hälften (54 procent) klarar sig utan hjälp från äldreomsorgen. Nu har socialförvaltningen gjort en undersökning bland dem som inte får någon hjälp. Enligt lagstiftningen ska kommunen ägna sig åt sådan uppsökande verksamhet.

628 människor svarade ja när kommunens folk bad att få komma på hembesök och ställa enkätfrågor. Dessa svar ger en bild av hur kommunens gamla lever.

Siffrorna talar om ensamhet. 46 procent av de tillfrågade bor själva. 19,2 procent tror inte att någon granne, närstående eller annan skulle lägga märke till om personen skulle bli hastigt sjuk och liggande och 17,6 procent har ingen vän eller närstående att prata med.

"En utvecklad samverkan med frivilligorganisationer och väntjänsten bör ske", skriver Bengt-Åke Johansson som sammanställt undersökningen.

48,4 procent av 80-plussarna anser sig vara friska. De som bor i Svärdsjötrakten är i en klass för sig, där har 73,8 procent hälsan. Motsvarande siffra i Norslunds och Tiskens områden är 42,1 procent.

Bara 3,9 procent anser sig ha ett riktigt dåligt hälsotillstånd.

23 procent är beroende av närstående för att klara det dagliga livet, de behöver hjälp med matlagning och påklädning.

Knappt 30 procent av de tillfrågade anser att de behöver hemtjänst i framtiden, och bara 0,6 procent anser sig behöva annat boende.

- Det här visar att folk vill bo hemma så länge som möjligt. Vi har alltså satsat rätt när vi satsar på hemtjänst, säger socialnämndens ordförande Renée Andersson.

Att hälften har svarat "vet ej" när de tillfrågas om framtiden tycker hon inte motsäger detta.

- Om de senare behöver hög omvårdnad eller demensboende så kan vi ju erbjuda det, säger Renée Andersson.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons