Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensam tjej bland killarna

Annons

Martina är en av de relativt få tjejer som har hockeyn som sitt största intresse. Hon började spela hockey som åttaåring, efter att hon följt med och tittat på sin lillebror som tränade i hockeyskolan.

-Jag vet inte riktigt varför jag började, men jag kommer ihåg att folk blev förvånade när jag började. I dag har det blivit vanligare med tjejer som spelar hockey, säger hon.

Nu för tiden spelar Martina både i Brynäs damlag och med Hedemoras A-pojkar, där hon är enda tjejen i laget.

Hon tycker inte det är någon större skillnad mellan att spela i ett killag och ett tjejlag, den enda skillnaden anser hon är att killarna är snabbare och att det är hårdare tacklingar där.

Hon tycker inte heller det är jobbigt att vara ensam tjej bland alla killar.

-Det är bara kul, de är så schyssta så det är inte sant. Jag trivs nästan bättre med killarna än med tjejerna, säger hon.

Eftersom Martina tränar ungefär sex dagar i veckan går större delen av hennes fritid åt till hockeyn. Ändå hinner hon med både skolan och att vara ordförande i Freds- och biståndsföreningen, som driver ett omfattande bistånds- och utbytesprojekt med en skola i Tanzania.

Trots sin fullspäckade fritid har Martina aldrig funderat på att sluta med hockeyn. Åtminstone har hon inte gjort det de senaste åren.

När hon var yngre hände det ibland att hockeyintresset fick stå tillbaka för andra saker, som till exempel ridning.

Men nu för tiden är det bara hockey som gäller.

När Martina var liten ville hon bli bonde, men nu är hon mer inne på personlig tränare eller lärare. Självklart tänker hon fortsätta spela hockey så länge hon kan. Liksom inom många andra sporter tar ju karriären slut relativt snabbt, men Martina ser ljust på framtiden.

-Jag har ju många år kvar när jag kan utvecklas, säger hon.

Martina Johansson skulle gärna vilja åka till USA ett år som utbytesstudent och spela collegehockey, och efter det skulle hon vilja spela hockey på högre nivå.

-Landslaget är så klart det som hägrar, säger hon.

KARIN KÅKS EMELIE LJUSTERDAL MASES

Mer läsning

Annons