Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enorm kapitalförstöring

Annons

För ett 25-tal år sedan fanns en majoritet för en snar avveckling av kärnkraften. Något fackförbund varnade dock för att arbetslöshet skulle kunna bli följden av en snar avveckling utan att någon ersättningsenergi fanns. Att då på en socialdemokratisk sammankomst ställa frågor om en snar avveckling, var som att svära i kyrkan.

Nu tycks dock den då starka opinionen mot kärnkraften ha svängt en hel del. Skälen för detta är flera. Våra kraftverk bedöms vara säkra och driften kontrolleras minutiöst och kontinuerligt. Någon konkret ersättningsenergi finns i dag ej. Det talas om vindkraft, men energitillskottet därifrån torde dock bli marginellt. Vid vindstilla blir verkningsgraden noll.

Kustmiljön blir skadad av mängden vindkraftverk. Solenergin är ännu ej något alternativ. Biobränsle innebär transport och lagringsproblem, skogsindustrin varnar för framtida materialbrist. Den energi som kan köpas från utlandet i dag orsakar miljöskador genom försurning och luftförorening och våra ännu orörda vattendrag vill vi väl inte bygga ut med kraftverk?

I Finland går man den motsatta vägen genom utbyggnad. Kan man där ha gjort en grov felbedömning? Det finns nog skäl för påståendet att nedläggning av kraftverken medan dessa ännu är driftsäkra, innebär en enorm kapitalförstöring.

Var står centerväljarna i dag i energifrågan? I sin strävan att hålla ihop den borgerliga så kallade alliansen, synes nu Maud Olofsson vackla i sin tidigare stenhårda inställning, när det gäller kärnkraftens avveckling.

NILS ISRAELSSON

Mer läsning

Annons