Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enköping - (skift)nyckeln till en idyll

Annons

Vi utbölingar ser bara hjärtat av Enköping när bussen som ska hämta folk till Ålandsbåten förirrar sig in i stan.

Mest minns jag Enköping som ett ställe där jag mötte harald fors i ett gathörn och som är känt för Hasse Eson, Totte Wallin och Jan Fridegård. Samt Ernst. Ernst Westerlund, originell doktor.

Vi återkommer till Ernst.

I dag står Fridegård staty - Beijemark, naturligtvis - i en av stans miljoner parker.

Men på 20-talet var det annorlunda:

"Det är koforarns pojke, han är lat och vill inte arbeta, skriver skit i tidningen om rejält folk."

Så hette det då i Katrinedalstrakten i Övergran om Jan Fridegård - eller Fride Johannesson som han på den tiden skrev sitt namn.

Han föddes i ett statarhem på Hjulsta i Enköpings-Näs den 14 juni 1897.

Han levde till 1968 och i dag finns det knappats nån som menar på att han var lat och inte ville arbeta. Bakom böcker som "Lars Hård", en bokrygg som jag såg under hela min uppväxt, låg det säkert lika mycket arbete som ett aldrig så svettigt dagsverke för Johannesson senior.

Enköping är pepparrot och skiftnycklar också.

Plus en rackarns massa parker, som sagt.

Det där med "Sveriges Närmast Stad" är en beteckning som varit, och är, som inrättat för missförstånd. Det är alltså inte så att beteckningen har kommit till genom nån högfärdig 08 för att stan ligger relativt nära Globen.

Nej, det var någon listig rackare som suttit och lekt med en passare över en karta och noterat att i Enköpings omgivning, inom en radie av 12 mil, var det extremt tätt mellan städer. Det formligen vimlade av städer inom den aktuella radien. Så var det med det.

Tänk så fel man trott i alla år...

Det var Lars Eklund, pensionerad konstruktör hos Bahco och kassör i J.P Johansson-sällskapet som fyller 10 år i sommar med pompa ståt och glatt svängande rörtänger(?), som berättade det för oss under en visning av J.P Johanssons museum. "Jipe" - som han alltid kallas i folkmun här, trots sitt dopnamn Johan Petter - var uppfinnare av såväl skiftnyckel (1892) som rörtång (1888), och man som under sitt liv (1853-1943) hann med att konstruera och få patent på mer än 100 pinaler, mer eller mindre kluriga.

I dag har man tillverkat 90 miljoner skiftnycklar enligt hans patent och totalt i hela världen tillverkas årligen 40 miljoner enligt samma modell.

Han var född i Vårgårda, men satsade alltså på helt andra produkter än Vårgårda-ris och hundfoder. Det är man glada för i hans blivande hemstad Enköping, vars historia i mångt och mycket är "Jipe" och Bahco.

När man hör Lars Eklund berätta om Johan Petters snirkliga väg mellan olika sysslor får man lätt en bild av en ovanligt begåvad hoppjerka, men slutligen hamnade han i Enköping 1886 och etablerade sig som egen företagare. Därmed fylldes också en vit fläck i vad det gällde skickliga mekaniker.

Enköping med omnejder var nämligen befolkat av bönder den här tiden. Mekaniseringen i lantbruket gav en bra grogrund för vårgårdapojken Johanssons etablering.

Hans första verkstad låg vid bussstationen där vi i dag brukar hämta upp ålandsresenärer med bussen.

Han hade gått i sexårig skola, varannandagskola, vilket uppenbarligen räckte en bra bit för att fostra ett mekaniskt snille som J.P Johansson. Fadern var torpare.

Vid 14 års ålder blev han hjälpare åt en maskinist ute på en torvmosse. Han uppfattade maskinen som mer intressant är torven och på den vägen blev det.

Bahco är, för resten, ett flitigt felstavat produktnamn. Det står egentligen för AB B A Hjort & Co i Stockholm.

Det var firman som först började sälja "Jipes" produkter 1890 och har numera lyckats så till den grad att man, i vissa världsdelar, säger "Bahco" när man menar skiftnyckel, berättar vår ciceron belåtet.

Enköping var bland de första städer som bidrog till att en karta över Sverige numera ser ut som en svampkarta. Detta genom att sätta upp udda vattentorn.

Enköpingsborna lär ha varit mycket stolta över sitt vattentorn när det kom på plats och en historia berättar om den stolta Enköpingsbon som visade turisten tornet och förklarade att där uppe kunde man till och med se när bussarna avgick från Uppsala.

Det slogs vad, turisten höll emot varpå enköpingsbon tog fram en turlista för traktens busstrafik.

Även sedan J.P Johansson lämnade jordelivet finns det kluriga Enköpingsbor.

(För den som inte kan tänka sig att ett turistmål är värt ett besök utan inslag från Dalarna kan nämnas att Anders Zorn bodde i Enköping under tre år).

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons