Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enklast ropa på kronofogden

Annons

Det var så att gamla fru K hade förlagt en tele- räkning - den kom alltså inte med bland andra blanketter vid månadsskiftet, närandra räkningar betalades. Vojne vojne. Sån där glömska är farlig för man hinner inte snyta sig förrän hotet kommer.

Ärendet gällde Telia och räkningen var på den stora summanav etthundrafyrtionio kronor. (149:-).

Redan åtta dagar efter förfallodagen satte sig herr Telia ner för att skriva hotelsebrev.

Tio dagar senare ska räkningen vara betald. Man kan inte tänka sig att fru K är ensamstående, är bortrest en sväng eller finns på sjukhus.

Ja, jag vet. Det finns folk som sätter i system att luras, att aldrig någonsin betala. Skulle inte datorerna förstå det. Eller den hand och hjärna som ställer in dem.

Om - säger om - det är en oförvitlig kund, ivarje fall när det gäller Telia, som alltid betalatsina abonnemang (det finns flera) punktligt, kunde man kanske påminna först och vara litet vänligare i tonen.

För här, sehär hotar man med inkasso och inkassokostnad. Månntro vad de ska lägga beslag på hemma hos fru K, värt 149 kronor.Ett påslakan? Nej, det är dyrare. En tallrik av arvservisen? Den kostar också mycket mera på antikauktioner. En gammal klänning? Kan så vara. Sköntom det blir mindre trångt i garde-roben.

Så kommer vi till nästarader i det mindre kärleksfulla brevet från Telia. "Dröjsmålsränta och påminnelseavgift faktureras på kommande faktura"

Ränta ???

Hur stor ränta tar man pådet där telefonföretaget?

FruK tyckte det var intressant att veta, så hon ringde för att fråga vilken räntesatsen är.

Nu, ja nu, började de verkliga besvärligheterna. Till en början sas det att räntan kunde ligga pååtta till tio procent. Men se det var fel. Räntanär i detta fall elva (!) procent. Fast, det fick hon inte reda på förrän efter litet tjat.

Nu tog fru K fram den gamla kulramen och sina gamla skolkunskaper i matte för att räkna ut hur stor hennes dröjsmålsränta skulle bli på 149 kronor. Med resultat att på ett årska sexton kronor och trettionio öre betingas. Dividerat med tolv för att få fram månadskostnaden ger det en krona och trettiosex öre.

Nu gällde inte ens en månad - bara 19 dagar. Fram med reguladetrikunskaperna Om man räknar månaden isnitt till trettio dagar skulle på nitton dagar summan bli 86 öre eller så.

Rösten i telefonen sanu, att fru K skulle slippa betala dröjsmålsränta. Det är ju litet fyrkantigt med tanke på våra mynt att betala 86 öre.

Inte ens vid husköp med någorlundagaranti i ryggen krävs så stor procent på lånen.Och då rör det sig i botten om miljonsiffror. Åtta procent är en hög siffra i detta sammanhang.Och då tar Telia elva procent.

Vem har beslutat det? Är det ett styrelsebeslut? I så fall bör kunderna underrättas.

En notering till: tänk ombrevet med räkningen inte kommit fram. Sånt händer. Det är upp till Telia att bevisa den saken, om det skulle bli gurgel.

Fast det är ju enklare att ropa på kronfogden...

SVENSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons