Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enklare regler ska göra det lättare för småföretag på landet

Annons

Jordbruksdepartementet skickade i dagarna ut skrivelsen "Småskalig livsmedelsförädling" i syfte att underlätta för småföretag på landsbygden.

Regeringen vill jobba för att ge småföretagare bättre möjligheter att överleva på landsbygden. Det ska göras med hjälp av bidrag och enkla regler för livsmedelsproduktion som är anpassade till småskalighet. Bland annat så ska möjligheten till gårdsnära slakt samt bevarandet av traditionella produktionsmetoder förbättras.

EU:s nya landsbygdsförordning och livsmedelslagstiftning är mer flexibel till företags olika förutsättningar - exempelvis ska det vara möjligt att göra nationella undantag för att kunna behålla traditionella produktionsmetoder.

Nu ska alltså regeringen börja arbetet med att utforma den svenska varianten av landsbygdsförordningen. För småföretag på landsbygden innebär det en förbättring.

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist vill minska den administrativa bördan för egna företagare utan möjlighet att anställa extra personal. Därför har hon bett Jordbruksverket, Djurskyddsmyndigheten och Livsmedelsverket att utreda om småföretagare kan lämna in information till alla tre myndigheterna på en och samma gång - och på så vis vínna både tid och pengar.

Samtidigt har Nutek fått i uppgift att undersöka småföretagarens administration i syfte att förenkla den.

ASTRID FELDREICH

Mer läsning

Annons