Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Enkla lösningar är ofta de bästa"

Annons

- Det finns massor att göra för dem som är handikappade, betonar Östen Eriksson som sedan 1994 arbetat som personlig assistent.

I sitt arbete har Östen sett och försökt hitta lösningar på många av de praktiska problem medmänniskor med olika handikapp tvingas leva med.

- Problemlösning är roligt, förklarar Östen som efter en tids funderande över Nils Palmbergs och andra långväxta och rullstolsburnas problem vid matbordet, hittade och praktiskt började arbeta med en bra lösning.

Sin lösning, att få upp matbrickan en bit från bordet genom att montera den på en konsol, tog Östen med sig till servicehuset Hagbacksgården och presenterade för Nils Palmberg, andra boende och servicehusets personal.

- Nu går det perfekt att äta och jag slipper sitta framåtlutad. Det kunde bli jobbigt många gånger, berättar den 185 centimeter långe Nils som bott på Hagbacksgården i tre år.

- Ofta är de enkla lösningarna de bästa. Att få vara med och titta själv är också bästa sättet att hitta en lösning. Varför inte ordna en ny tjänst i kommunen? Det behövs verkligen en problemlösare, särskilt inom vård- och äldreomsorg, hävdar Östen.

- Då det gäller de lösningar som tas fram är det en fördel om hjälpmedlen är justerbara så att många kan använda dem, säger Östen Eriksson.

Under åren har Östen sökt och funnit lösningen på många problem och därmed kunnat göra tillvaron drägligare för sina medmänniskor. Matbrickan för långa är ett av flera projekt han ägnat sig åt.

- Jag har mycket som ligger, men jag är lite försiktig med att berätta för mycket. Vad jag vet kostar det 50 000 eller 60 000 att få en prototyp hyfsat skyddad, säger Östen Eriksson.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons