Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkelt att klippa mönstad gräsmatta

Annons

Numera behöver man dock inte klippa gräset själv. Det finns nämligen robotstyrda gräsklippare som kan göra det. Mönstret blir visserligen inte så ordentligt som om du själv klipper gräset. 100 kvadratmeter klarar den per timme och finns att köpa i Ludvika.

Knepet för att göra tjusiga mönster, såsom på fotbollsarenorna på tv, är enkelt. Tricket är helt enkelt att rulla något över mattan i samband med klippningen, för att böja gräset. De strån som lutar bort från betraktaren ser ljusare ut.

Tomterna i Ludvika består vanligen bara av ett tiotal arter gräs, av de omkring 8 000 som finns i världen. Få av traktens gräsmattor är mönstrade.

Om du varit borta en längre period, ska du vara försiktig med gräset.

Detta kan nämligen få en chock om mer än en tredjedel klipps av åt gången, hävdar amerikanska experter.

En svensk politiker, Magnus Hägg, lade strax före årsskiftet fram förslag på regler för gräsklippning. Han ville att det endast skulle vara tillåtet att klippa gräs måndagar och torsdagar mellan fyra och halv sju på eftermiddagen.

Ludvika kommun följer inte det förslaget. De försöker, i den mån det går, att klippa gräset en gång per vecka.

Säsongen börjar för deras del i början av maj och fortsätter till en bit in i oktober. De använder inte robotar, utan kommunanställda på åkgräsklippare.

Ett mycket naturvänligt alternativ skulle vara att låta en get glufsa i sig gräset. En get äter ett kilo gräs per dag, vilket innebär att det skulle ta den betydligt längre tid än en timme att beta av 100 kvadratmeter. Några schackmönstrade gräsmattor kan den antagligen inte heller åstadkomma.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons