Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkät om ungas alkoholvanor

Annons

Via enkäter till elever i årskurserna sex till nio och deras föräldrar, har Mita Näs samlat in material om ungdomars alkohol- och narkotikavanor.

Positivt är att haschanvändningen på högstadiet är låg. Av 629 elever är det nio som provat på hasch en eller högst tio gånger.

Med alkoholen är det helt andra siffror. Precis som i riket i övrigt ökar alkoholdrickandet bland unga i Leksand. Och precis som i övriga landet vill föräldrarna inte tro att deras egna barn nyttjar alkohol.

I enkäten säger 3 procent av eleverna i årskurs sex att de dricker alkohol. I årskurs sju är siffran 20 procent, årskurs åtta 33 procent och i nionde klass är det hela 49 procent.

30 procent av niorna som dricker, gör det nästan varje helg. 33 procent av dem uppger att de blir fulla när de dricker.

Hur säkra är de här siffrorna?

- Visst kan det vara någon som skarvar lite, men alkoholdrickandet är utbrett bland de unga i dag.

Varför dricker de?

- Förr var det kicken att bli full, i dag handlar det oftast om att döva smärta inombords. Många mår mycket psykiskt dåligt.

Vad kan man göra för att minska ungdomsdrickandet?

- Mycket handlar om att stödja föräldrarna så de orkar ta sitt ansvar. Enkäten visar att ju mer tid föräldrarna umgås aktivt med sina barn, desto mindre alkohol dricker barnet.

- Sedan är det viktigt att prata om livskunskap i skolorna. En av anledningarna till att speciellt tjejer mår dåligt och dricker är pressen till tidig sexdebut. Där finns mycket att göra.

Även föreningarna måste ta sitt ansvar enligt Mita Näs.

- Egentligen skulle jag vilja att föreningsbidraget var knutet till ett nykterhetskrav. Jag är medveten om att det är en mycket het potatis att säga så.

- Men faktum är att det finns mycket alkohol med i idrottsrörelsen. Segrar ska firas med champagne och det serveras alkohol vid årsmöten samtidigt som ungdomarna ser upp till de aktiva.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons