Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enigt om stationerna

Annons

- Han tar vår oro på allvar, säger ordförande Johnny Jones.

Kommunalförbundet Region Siljan bildades vid nyår för att med större tyngd kunna driva viktiga gemensamma frågor som berör de fyra enskilda Siljanskommunerna och Älvdalen.

Under torsdagen fick länspolismästare Matts Johansson ta del av Siljansbygdens syn på polisens planer på att dra in tre polisstationer i området.

- Vår ståndpunkt är att det ska finnas en station i varje kommuns huvudort. Utan polisens närvaro försämras rättssäkerheten. Vi vill helt enkelt att det ska vara nära till närpolisen, säger Johnny Jones.

- För en ort som Älvdalen innebär en indragen polisstation att centralortens framgångsrika brottsförebyggande arbete skulle förstöras, säger Älvdalens kommunalråd Herbert Hallvarsson - som är vice ordförande i Region Siljan.

Region Siljans ledning menar att länspolisledningen har förståelse för Siljansbygdens argument. Det nya kommunalförbundet mellan Siljansbygdens kommuner har även gjort att bygdens röst hörs bättre.

- Vi är helt klart en starkare aktör, än var och en för sig själv, säger Herbert Hallvarsson.

I mars ska besparingsförslaget redovisas inför det avgörande beslutet av länspolisstyrelsen i maj.

- I slutändan är detta ett politiskt beslut. Vi tror och hoppas på ett beslut som vi alla kan acceptera, säger Johnny Jones.


Faktaruta:fakta | polisbesparingar

För att spara och lindra polisens budgetunderskott överväger länets polisledning att stänga nio av länets 18 polisstationer. Det ska ge en besparing på drygt 4 miljoner.

I Siljansbygden är stationerna i Leksand, Orsa och Älvdalen hotade.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons