Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enigt om ishallen

Annons

I elfte timmen skippades alltså det tidigare förslaget om ett borgensåtagande. Beslutet omfattas av tolv att-satser, varav fyra är förslag som tas upp till beslut i kommunfullmäktige kommande måndag, medan resten inte behöver gå till högre instans.

Varför ändrade ni er i sista stund och gick från kommunal borgen på ett lån till att själva låna ut pengar?

- Vi tror att det här säkerställer ett snabbt igångsättande, säger kommunalrådet Lars Matsson-Frost (c), som medger att faran fanns för att bygget skulle kunna stoppas vid ett eventuellt överklagande av ett beslut om borgen.

Enigheten mellan de politiska blocken blev större än vad det verkade för bara någon dag sedan, eftersom socialdemokraterna nu avstod från att yrka sitt "förstahandsval", att ishallen skulle kvarstå i kommunens ägo.

Vänsterpartisten Rainer Hielle var den ende som var emot nästan allt, utom förslaget om att skippa den tidigare tanken om kommunalt borgensåtagande.

Den enda ändringen av vikt gällde personalfrågor. Där fick socialdemokraterna med sig centerpartisten Peter Helander, moderaten Gunnel Söderberg, kristdemokraten Berndt Martinsson och folkpartisten Anders Stikopers på förslaget att "om Mora kommun drabbas av kostnader för övertalig personal ska detta avräknas från driftbidraget".

Driften av ishallen sköts i dag av Morastrand på uppdrag av Mora kommun genom entreprenadavtal. Under säsong sysselsätts fem personer. Mora kommun har en kostnad för detta på 122 500 kronor varje månad. Kommunen har kvar den kostnaden även efter en försäljning. Det är ännu oklart om någon i personalen vill övergå till att arbeta i Mora IK:s fastighetsbolag. Morastrand AB, får nu fortsatt ansvar för driften, dock längt till och med 30 maj år 2005, enligt beslutet i går.

En annan oklarhet av akut karaktär är ännu olöst, nämligen svaret på frågan om Malte Steen kommer att kunna bedriva någon hockeyskola i Mora ishall sex veckor i sommar för cirka 900 deltagare. Steen har i dag avtal med Morastrand AB om veckorna i hallen.

- Mora IK:s fastighetsbolag tar över kommunens avtal, men självklart får detta lov att ordnas i samförstånd med kommunen, sade kommunalrådet Lars Matsson-Frost på en direkt fråga i går.

Är det möjligt för Malte Steen att ha hockeyskola på en byggarbetsplats? frågade vi Mora IK:s klubbdirektör Jan Simons.

- Det har inte vi i Mora IK ett dugg med att göra. Det är en affär mellan Morastrand AB och Malte Steen. Vårt övertagande av hallen sker ju inte i dag.

Är det ens teoretiskt möjligt?

- Det kan ha sina svårigheter, medger Simons.

Vi sökte även Malte Steen för en kommentar i går, men misslyckades med att nå honom.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons