Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enigt och oenigt i hyresdebatt

Annons

Det mest konkreta beskedet kom moderaten Mikael Rosén med, som styrelseordförande i Kopparstaden spådde han att hyrorna förmodligen inte höjs nästa år.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman inledde husförhöret i Kålgården. Hon tog upp bostadbristen som en viktig fråga även för städer som Falun.

- Våra unga som ska studera i Stockholm tvingas bli kriminella. Det är rena Vilda Västern med andrahandskontrakt, sade hon.

De lokala politikerna höll med. Och det hotar att bli bostadsbrist även i Falun. Nu har Kopparstaden bara 300 outhyrda lägenheter, jämfört med 800 för några år sedan.

Till hösten ska kommunstyrelsen titta på vad, var och hur man ska bygga nytt, förmodligen med byggstart om ett år.

Debatt blev det om huruvida man kan sälja eller sälja ut delar av Kopparstaden. Hyresgästföreningen anser att ett bostadsbolag är ett viktigt verktyg för kommuner som vill styra byggandet.

De borgerliga partierna kan tänka sig att sälja en del av Kopparstadens fastigheter.

Moderaten Mikael Rosén vände sig mot språkbruket "sälja ut". Det låter som ett rea-lager man vill bli av med.

- Säljer vi så är det till det verkliga värdet, sade Rosén som tyckte att det i princip är bra om privatpersoner äger bostadsrätter och får inflytande över sitt boende.

- Det blir ingen utförsäljning av Kopparstaden, däremot kan vi testa att bryta upp monopolet, sade centerns Dan Westerberg. det kan vara en möjlighet att klara kommunens ekonomi på lång sikt, sade folkpartisten Lars-Erik Måg.

- Det är en farlig väg att gå, risken är stor att man plockar russinen ur kakan och säljer ut de attraktiva bostäderna så får de andra klara sig själv, sade vänsterns Sören Johansson.

Vad ska vi göra för att förbättra tryggheten i bostadsområdena? var en annan fråga som ställdes.

Falupartiets Maria Wilje talade om röjning av busk och sly, och tog fram Slättaområdet som ett exempel där samarbete mellan boende, polis och myndigheter ökat tryggheten

- Socialdemokraterna vill satsa 650 000 på tryggheten, bland annat på att röja busk och sly, sade Jonny Gahnshag.

- Det ökar inte tryggheten att plocka 650 000 från socialtjänsten, från redan försvagade grupper. Socialdemokraterna plockar miljoner från socialen i sitt budgetförslag, sade kristdemokraten Ulrik Lindgren.

- Det gör vi inte alls, sade Jonny Gahnshag.

- Det gör ni visst, sade Ulrik Lindgren.

Och hur det var med det blev aldrig utrett, för utfrågarna ville inte att debatten skulle bli allmänpolitisk, utan handla mer konkret om Hyresgästföreningens frågor.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons