Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Enigheten bär frukt"

Annons

Det som strukturfondsdelegationen tog ställning till vid ett möte i Fryksås var Rovdjurscentrum Grönklitt Information och Dalfolk på skidor.

Rovdjurscentrum Information är en del i satsningen på ett rovdjurscentrum i Grönklitt. Hela den planerade anläggningen är kostnadsberäknad till cirka 35 miljoner kronor och kommer att bli Orsas största anläggning med 600-700 kvadratmeter utställningsytor och 1 600-1 800 kvad-ratmeter konferensytor.

Delprojektet Rovdjurscentrum Information är kostnadsberäknat till 5,8 miljoner kronor och av den summan har nu EU-bidrag beviljats med 2,4 miljoner.

Syftet med informationsdelen är att jobba aktivt som en neutral part kring rovdjursfrågor.

- Det vill vi uppnå genom att jobba tillsammans med intresseorganisationer, myndigheter, skolor, företag och privatpersoner i Sverige och från andra världsdelar som vill engagera sig i de här frågorna, säger Anders Björklund.

- En nödvändighet för att nå vårt mål är den byggnad/mötesplats som vi vill förverkliga. I mötesplatsen ska vi jobba aktivt och uppsökande med dialog, information och utbildning. Rovdjurscentrum Grönklitt ska ta en internationell roll för att information och kunskap ska kunna utbytas mellan folkslag och världsdelar. Att nå ut med information till en mycket bred publik är en förutsättning för att skapa en trovärdig förvaltningspolitik.

Projektet Dalfolk på skidor fick 1,7 miljoner kronor i EU-bidrag till totalkostnaden på 4,5 miljoner.

Det är Orsa skidklubb som ligger bakom projektet och avsikten är att bygga en nio kilometer lång, elbelyst snökanonbana i Grönklitt.

- En sådan bana med garanterad snötillgång saknas i dagsläget, säger Bengt Hassis och Bror Nilsson som arbetat med projektet.

- Vår avsikt är att kunna inviga banan den 15 oktober i år, och framöver räknar vi med att kunna börja längdåkningssäsongen redan i mitten eller den senare delen av oktober.

Syftet med projektet är också att bidra till att vidareutveckla och exponera regionens och Orsa Grönklitts redan starka identitet inom längdskidåkning.

Att bitarna faller på plats i utvecklingssatsningen i Grönklitt går inte att ta miste på. Tidigare har projekten Grönklittsbostäder, Limbygården, Orsa Grönklitt Golfbana och Utveckling Orsa Grönklitt AB sjösatts genom medel från Nutek och länsstyrelsen. Det innebär att projekt för 250 miljoner kronor är på gång.

- Att det händer så mycket just nu har vi den totala enigheten i Orsa att tacka för, säger kommunalrådet Ann Beskow.

- Enigheten gäller både politiker, företagare och privata intressenter. Det är inget snack om i vilken riktning besluten ska tas och voteringar ingår inte i beslutsprocessen. Vårt intryck är också att myndigheterna sett vår enighet och att det bidragit starkt till att besluten gått vår väg.

Torbjörn Wallin, Orsa Grönklitt, är också imponerad över att all personal jobbar för att utveckla Orsa och Grönklitt.

- Det känns som om det blivit en folkrörelse i Orsa att söka möjligheter till att utveckla verksamheten.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons