Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enighet om skolvision i Söderbärke/Vad

Annons

Högstadieskolan i Söderbärke har under många år varit en vision som backats upp av flera kommunala beslutsfattare.

Men den kommunala ekonomin har medfört att drömmen stannat vid en vision.

Den ursprungliga tanken har handlat om att skapa en så kallad F-9-skola av Kyrkskolan. Det har också varit anledningen till att beslutsfattarna tvingats backa eftersom detta varit förknippat med stora investeringskostnader.

I och med stormötet den 6 februari i år som samlade föräldrar, skolpersonal och politiker står det dock klart att den alternativa, och kanske mer realistiska, visionen fick den knuff ut i rampljuset som alla väntat på.

Det vill säga att skolorna i Vad och Söderbärke blir en skola. I Vad går barn från förskolan upp till trean, och på Kyrkskolan från fyran till nionde klass.

Planen är att från och med höstterminen 2004 tas det första konkreta elevsteget mot ett högstadium på Kyrkskolan. Och från och med hösten 2006 är högstadiet fullbordat med sjuor, åttor och nior.

Några större investeringar talar förslagsställarna inte om. I varje fall ställs inga krav på en ny skola, utan "en realistisk anpassning av redan befintliga lokaler".

När det gäller fritids erbjuder förslaget föräldrarna att välja mellan fritids i Söderbärke eller Vad. Däremot de yngre barnen får lov att åka skolskjuts till Vad från Söderbärke.

Omvänt "tvingas" också Vad-barn från och med fjärde klass resa till Söderbärke.

Detta betraktas däremot inte som ett stort problem eftersom det redan i dag går skolbussar mellan orterna.

Tungan på vågen är dock föräldrarna och barnen. Så här långt har föräldraföreningarna i Söderbärke och Vad inte stött på någon som helst kritik.

På de tre möten som anordnats hittills har förslaget mottagits positivt. Ett kvitto på var föräldrarna står väntas komma i den enkät som ska delas ut till föräldrar med barn på daghemmen Solhyttan och Lillgården samt skolorna i Söderbärke och Vad.

Den 26 mars kallas det till ytterligare ett möte. Lokalen blir då Folkets hus i Söderbärke.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons