Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enighet om rättegångar i Kambodja

Annons

Kambodjanska och utländska jurister har enats om villkoren för att medlemmar av Röda khmererna ska kunna prövas inför rätta.

Det handlar om detaljerade regler, nödvändiga för de planerade rättegångarna i Kambodja, som har låtit vänta på sig länge.

Tidigast 2008 kommer processerna att kunna börja.

Förhandlingarna har förts på domarnivå, i flera omgångar. Trots fredagens uppgörelse finns det ännu tvistefrön kring internationella försvarsadvokaters deltagande. Kambodjas advokatsamfund _ som har rätt att godkänna juridiska biträden från utlandet _ kräver avgifter på uppemot 35|000 kronor årligen av dessa.

Reglerna ska slutgiltigt godkännas av en större domarpanel, och det skulle kunna ske i slutet av april, heter det.

Röda khmerernas agerande när de hade makten 1975_1979 ses som ett av 1900-talets värsta folkmord. Uppemot två miljoner människor miste livet genom svält, tvångsarbete eller andra umbäranden.

Efter sju års mödosamma förhandlingar nådde Kambodja och FN en uppgörelse 2003 om att krigsförbrytartribunaler skulle inrättas, men de styrande i Kambodja har dragit benen efter sig.

Människorättsaktivister har uppmanat politiker och rättsväsen till skyndsamma rättsliga prövningar, eftersom de åldrande rödakhmerledarna håller på att dö bort.

För närvarande finns bara en misstänkt fängslad. Flera av de gamla ledarna lever i full frihet i Kambodja.

TT

Mer läsning

Annons