Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enig nämnd för flytt av Fäggeby skola

Annons

En helt enig nämnd ställde sig bakom förslaget att flytta all skolverksamhet i Stora Skedvi till Kyrkbyns skola och all förskoleverksamhet upp till och med femåringar i Stora Skedvi till nuvarande Fäggeby skola.

Förändringen handlar både om pengar och pedagogik. Nämnden hade vid sammanträdet jämförelser mellan att fortsätta som nu (alternativ ett), att göra förändringen som nu föreslås (alternativ två), samt att gå på det förslag som Anna Morelius lämnat i ett medborgarförslag (alternativ tre).

Morelius förslag innebär att både Kyrkbyns skola och Fäggeby skola inrymmer både förskola och skola.

Kostnadsmässigt innebär alternativ ett 5595000 kronor, alternativ två 4472000 kronor och alternativ tre 4774000 kronor.

Pedagogiskt anses alternativ två vara det klart bästa. Den svaga länken när det gäller att behålla två skolor blir lärarresurserna. Enligt den sammanställning som politikerna hade med vid beslutet finns att läsår 2007/2008 skulle det inte finnas tillgång till några speciallärarresurser alls med två skolor.

Vid november månads kommunfullmäktigemöte fick barn-och utbildningsnämnden sin ram på drygt 155,2 miljoner kronor. Det nämnden tog beslut om i går var anpassning till ramen och där ingår då förändringarna i Stora Skedvi.

Men det är bara frågan om förändringen i Stora Skedvi som kommer upp i kommunfullmäktige i januari för slutgiltigt avgörande.

Det är skollagens tolkning som avgör detta, kommunfullmäktige måste ta beslutet när det gäller nedläggning av en skola, förklarar Abbe Ronsten.

En helt enig barn- och utbildningsnämnd, vad skulle då kunna förändra beslutet i kommunfullmäktige?

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons