Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enig kommunstyrelse vill behålla byskolor

Annons

Medan Håksbergs och Saxdalens skolor kan fira med tårta och jubel, får berörda föräldra- och personalgrupper runt centrala norra skolorna anledning att mobilisera idékraft och initiativrikedom. Allt färre barn i skolorna gör att resurserna måste ses över, "kostymen" blir för stor när lokalerna blir överflödiga.

Nedläggningshotet för Håksbergs och Saxdalens skolor är borta när kommunfullmäktige nästa gång klubbar sitt beslut, att låta skolorna vara kvar. Men ärendet är mest formalia efter kommunstyrelsens möte i tisdags.

-Vi var överens i ks, förklarar Maria Pettersson, s, vice kommunalråd.

Att behålla byskolorna i Håksberg och Saxdalen föreslås vara en första punkt i en långsiktig strategi av betydelse för en hållbar utveckling av samhällsstruktur och utbildning. Skolans vara eller icke-vara kan ha avgörande betydelse för små samhällens existens och utveckling konstateras bland annat i kommunledningskontorets utredning och framtidsplan för skolorna.

Förtätningar och eventuellt avvecklingar kan göras i centrala Ludvika, för att på det sättet kunna behålla skolor i alla delar av kommunen, konstaterar skolutredningsgruppen vidare. Skolorna i centrum ligger så tätt att alla är lätt tillgängliga och bör inte innebära några förändringar i samhällsstrukturen, förutsätter gruppen.

I den långsiktiga strategin uppges att föräldrainflytandet över byskolorna bör öka liksom att det finns flera former för att uppnå detta. Föräldraengagemang och förmågan att söka lösningar var något som man från kommunstyrelsehåll sett positivt på i Håksbergs och Saxdalens fall.

- De har varit kreativa utifrån sin egen skola, konstaterar Maria Petterson.

-De har inte sagt att "nu kan man lägga ned en annan skola så att vi får vara kvar" utan i stället varit kreativa i sin egen miljö, sett över alternativ.

Valhallaskolan och Gärdeskolan är nedlagda och det är nu centrala skolorna i norra delen som behöver utnyttja resurser bättre när elevunderlaget minskar. Marnäs, Kyrkskolan och Vasaskolan har alla elever från förskolan och uppåt. Om några år kommer bland annat lokalerna att vara alltför stora i förhållande till antalet barn.

-Vi måste titta på kommande luckor. Det är inte så att hela Marnäs eller hela Kyrkskolan blir tomma, utan det uppstår luckor. Vi måste se över vilka lokaler vi skulle kunna lämna, säger Pettersson.

- Marnässkolan till exempel är moduluppbyggd- då kan man kanske tänka sig att tömma någon modul, men diskussionerna måste fortsätta.

Ett engagemang som från Håksbergs och Saxdalens skolor kan bli följden också från föräldrar i centrum, tror Pettersson.

-Det kan vi få överallt, man blir kreativ när man måste hitta lösningar.

Att låta barnen från centrumskolorna bussas ut till byskolorna är dock ingen lösning hon tror på för att kunna bomma igen lokalöverskott.

- Nej. Man bosätter sig ju i stan av någon orsak, precis som när man väljer att bo på landet... En av orsakerna till att man vill bo centralt kan vara att man slipper ha bil, har allt inom gångavstånd och då har jag svårt att se att man ska tvingas skjutsa ut sina barn...

- Men vi ska inte sätta stan mot landet eller landet mot stan, säger Maria Pettersson.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons