Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enhetsmätning ger billigare el

Annons

Avregleringen av elmarknaden innebar för konsumenterna högre kostnader och försämrade möjligheter till att själv ha överblick över elkostnaderna. Detta går nu att råda bot på. I alla fall om man bor i en bostadsrättsförening.

På marknaden finns idag flera olika databaserade lösningar för mätning och styrning av elförbrukning. Det man gör är att samtliga hyresgästers elabonnemang sägs upp och istället tecknar föreningen ett nytt gemensamt avtal där man som större kund har bättre möjlighet att pressa elpriset. Ytterligare en besparing är att det då bara blir en mätaravgift som tas ut istället för en för varje lägenhet.

En fjärravläsningsbar mätare ansluten till en bredbandsuppkopplad dator registrerar sedan varje enskild lägenhets förbrukning. Förbrukningssiffrorna skickas sedan via nätet vidare till en centraldator där uppgifterna registrerar och värdesäkras för att till sist ge underlag till fakturering och statistik.

Elkostnaden läggs sedan på hyran varje månad och förbrukningen redovisas enkelt och lättöverskådligt direkt på hyresavin.

Allt fler bostadsrättföreningar väljer också dessa lösningar. Brf Sims i Borlänge är en av dem. Senast under andra kvartalet i år räknar man med att ha systemet i drift.

- Vi har valt den här lösningen av flera skäl. Vi får billigare el, vi slipper krångliga elräkningar och vi slipper extrakostnader som flera mätaravgifter, förklarar ordföranden Siv Carlsdotter.

- Ungefär 1000 kronor per lägenhet och år räknar vi med att spara. Dessutom kan varje hyresgäst enkelt se hur mycket el denne förbrukat och själv prova sig fram hur mycket man själv kan spara. Det gör ju att motivationen till att spara el ökar och därmed kan besparingen i slut-ändan blir ännu större, tillägger hon.

Till systemet kan man också koppla andra tjänster, t ex energistyrning som kan minska värmekostnaderna med upp till 15 procent, vakt och övervakning som minskar risken för skador på fastigheten samt information som kan användas för att optimera driften av fastigheten ytterligare.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons