Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engagerande teater

Annons

Då dyker plötsligt hennes bror upp och blir ursinnig.

Vad ska hända nu?

- Stopp, skriker publiken.

- Gå fram och hälsa på brodern!

Sagt och gjort.

Det har spelats forumteater med internationella förtecken. Naturresurscentrum Dalarna, Världsnaturfonden och Sida höll under torsdagen seminarium, och en grupp ungdomar från Gruvbäckens kulturcentrum i Falun framträdde med en inlevelserik föreställning om bland annat främlingsfientlighet. Seminariet inbjöd pedagoger, skolledare och politiker, och temat var Skolan i världen.

- Forumteater är ett utmärkt sätt att engagera och påverka, säger dramapedagog Susanne Rosén som leder teatergruppen. Teater där publiken får vara med och styra handlingen skapar förutsättningar att leva sig in i situationer, situationer som de flesta också kan relatera till.

Och de unga skådespelarna håller med. De är en grupp dramatiskt erfarna 13-14-åringar från Gruvbäckens kulturcentrum - Joinactors, och de skriver allt sitt manus själva.

- Det roligaste är att få improvisera, tycker Amanda Gordon. Båda mina föräldrar är också skådespelare, så jag har spelat teater sedan jag var liten.

- Självklart ska jag bli skådespelare, fortsätter Amanda. Och precis som min pappa vill jag förändra världen!

Det internationella perspektivet är av stor betydelse i dagens samhälle. Seminariet handlade om skolans möjligheter att arbeta med internationalisering, och gästföreläsare var bland andra den beresta journalisten och författaren Jan Forsell.

Men parallellt med kraven på människans internationella anpassning är det också viktigt att motverka fördomar och oacceptans i vår närhet. Och det är här forumteatern kommer in.

- Stopp! Publiken stannar åter upp handlingen och skådespelarna fryser scenen.

- Bjud honom på tuggummi, utbrister någon.

Slutet blir lyckligt och med stor hjälp av en aktiv publik segrar det goda.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons