Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engagerande ord

Annons

"Tack vare matjord i byxfickorna och grovhångel med fru Fortuna lyckades vi göra mål."

Så skrev Kjell Swärd då han som 14-åring var radskrivare - tio öre raden - åt Norrländska Socialdemokraten, då pojklaget vann.

Inte undra på att denne fantasifulle man i drygt trettio år utvecklat böcker och kort med tänkvärt innehåll.

-Som nyutbildad gynasielärare I början av 1960-talet var jag anställd på Carlbäcks bil och bosatt i Borlänge och hade inte lärartjänsten i Edefors lockat mera än den i Falun hade jag kanske stannat i Dalarna, säger Kjell född i Luleå men numera bosatt i Klippan.

Många är de som fått ta del av familjen Swärds underfundigheter. Böckerna är nämligen översatta till en rad olika språk. Det finns till och med böcker på västerbottenmål och värmlänska.

-Hela familjen är engagerad i företaget. Från yngste sonen Daniel, 25 år som numera är VD till min mamma, 94, som sköter alla småbeställningar. Däremellan har vi Lena som korrekturläser och Anne 35 år som gör alla bilderna. Anne blev förresten Augustnominerad med sin roman Polarsommar förra året, säger Kjell och sneglar på hustru Gunnel som har fullt upp med att ta emot beställningar under Formexmässan i Älvsjö.

Som om inte släktskapet vore nog berättar Kjell vidare om hur de från läroböcker kom in på det mera lättlästa.

-Våra fäder har inspirerat med sina ordspråk.

På frågan om varför min bilförsäljande far prutade så mycket svarade han: "Det är bättre att göra en affär med liten avans än ingen alls." Gunnels pappa var mera åt det pessimistiska hållet och svarade, då jag tyckte att han skulle rycka upp sig: "Man kan gå från hus och hem men man kan inte gå från sina sinnen."

"När du funderar på att göra något gott - var beslutsam!" Så skriver Daniel Swärd i boken Ljuspunkter, VD i Pedagogförlaget, som 2000 blev årets företag i Klippan. Kanske något att tänka på för att lyckas i affärer.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons