Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engagemanget för flyktingarna ökar i Dalarna

Annons

Sedan många år finns också Falu-Borlänge Asylkommitté som vid senaste årsmötet fick en Hedemora-falang.

- Nu vill de dra i gång ett Gästrikeuppror också, en från oss ska åka dit och berätta hur vi gjort, säger Anders Bovin, en av de engagerade i Dalaupproret.

Den tändande gnistan för upproret var engagemanget för familjen Rzagulizade som skulle utvisas till Azerbjadjan, där de utsatts för misshandel och dödshot.

Det började med en familj, men har utvidgats till en protest mot hela svenska flyktingpolitiken. Upprorsmakarna åkte ner till Stockholm och demonstrerade. Några veckor senare träffade de migrationsminister Barbro Holmberg och räknar med ett nytt ministermöte i maj.

Påskuppropets namnlistor ska lämnas över till regeringen den 2 maj.

- Det är ett sätt att höja rösten. Vi närmar oss valår, med ett instabilt läge, säger Michael Williams som är ordförande i FARR, Flykting- och asylgruppernas riksråd. Han vågar dock inte hoppas för mycket. Dagligen kontaktas han av desperata svenskar som engagerat sig för flyktingar.

Påskuppropet handlar bland annat om att se till barnens bästa. Ett av kraven är också amnesti för flyktingar. Williams påpekar dock att allmän amnesti inte innebär ett kollektivt beslut. Beslut bör sedan fattas i varje enskilt fall.

Bakgrunden är att nästa år införs ett nytt system för asylprövning där domstolar ska fälla avgörandet. Bra för rättssäkerheten, men då måste det rensas på Utlänningsnämndens bord, hävdar Sveriges kyrkor.

På det bordet ligger i dag cirka 10 000 överklagade ärenden.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons