Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engagemang och bra jordmån ger fler företag och fler jobb

Annons

Nya företag skapas genom att det finns en engagerad företagare av kött och blod bakom företaget, de konstruerar man inte fram. Men man kan ge dem en bra jordmån att växa i, till

exempel i form av lyhörda, modiga och öppna myndigheter som vågar ta risker.

Företagare kräver jordmån i form av att det finns någon som vågar gå in och riskera kapital i investeringar och innovationer även när man som mindre företag inte behöver de riktigt stora pengarna.

Det krävs att utbildningsväsendet förstår och kan anpassa sig till företagens behov av arbetskraft. I Vansbro kunde vi nyss läsa ett lysande exempel, gymnasieutbildning med inriktning på turism och med praktik på företagen i kommunen.

Näringslivet får en möjlighet att växa, arbetskraft utbildas och kan, om den vill, stanna kvar i länet. För att inte tala om den arbetskraft som kan komma inflyttande genom att intagningen är rikstäckande.

En Sifo-undersökning som Företagarnas Riksorganisation genomfört visar att vart femte av de mindre och medelstora företagen i Dalarna kommer att ha ett rekryteringsbehov inom de närmaste tre åren av arbetskraft med eftergymnasial yrkesutbildning.

Det krävs ytterligare jordmån i form av att man som företagare känner att man kan verka i en trygg miljö. Att inte den dyra datorinvestering som gjorts ska riskera att försvinna vid ett inbrott, man tvingas köpa nytt för att efter en tid ha inbrott igen. (Buset kan både räkna ut hur lång tid det tar innan ny maskin är levererad, installerad och klar att bära iväg igen. De är även duktiga på att räkna ut den bästa vägen förbi larmen.)

Jag inbillar mig inget annat än att intentionen från oss alla som bor och verkar i

Dalarna är att vi vill ha ett livskraftigt

näringsliv. De goda krafterna är starka och de skulle även kunna vara så starka att vi tillåts att försöka, kanske misslyckas, försöka igen. Vi borde vara så trygga att vi kan tillåta samarbeten över alla gränser och förbi gamla spärrar.

En organisation som Företagarnas Riksorganisation arbetar för samverkan på många olika sätt och med olika aktörer, på kommunplan, på länsplan och på riksplan.

Ibland tycker vi att vi gått två steg bakåt när vi trodde vi var ett steg fram, men vi förtröttas inte. Ofta handlar vårt arbete om

attitydförändring och det tar tid.

Vi har arbetat för gemensamma strategier länge och det finns utmärkta handlingsplaner att utgå från.

Varför inte "Med förenade krafter mot år 2007" med ett klart fokus satt och en klok vägvisare som går före och säger "detta vill Dalarna", och visar det i praktisk handling:

Så borde chefredaktörens utmaning antas.

LISBETH HEDIN-SAHLIN

Mer läsning

Annons