Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energiverkspengar kan lösa skuld

Annons

Med de fonderade pengarna från försäljningen av Säters energiverk skulle Säters kommun kunna lösa in delar av den gamla pensionsskulden på 168 miljoner kronor.

Pensionsfonden har i dag ett marknadsvärde på 98 miljoner kronor och om åldersgrupperna födda 1940-1951 löses in betyder det en jämnare belastning på kommunens ekonomi i framtiden.

- I dag betalar vi fyra miljoner kronor per år i pensioner som belastar driften. År 2025 måste kommunen betala mellan 15 och 16 miljoner per år i pensioner om inget görs med den gamla skulden.

- Löser vi in en del av den gamla skulden betyder det minskade kostnader med fem till sju och en halv miljoner kronor per år, säger Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson (c).

Vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott informerades i frågan.

Under förra året diskuterades i Säter inlösen av delar av den gamla pensionsskulden, den som byggts upp före 1998. Fram tills dess hade kommuner och landsting räknat med att trygga pensionerna genom beskattningsrätten.

Därefter avsätts pengar direkt varje år för individuella pensionsplaceringar på samma sätt som inom företagsvärlden.

Säters kommuns pensionsskuld på 168 miljoner kronor motsvarar 15 303 kronor per invånare. Det är den lägsta pensionsskulden per invånare av alla kommuner i länet. Skulden bland länets kommuner varierar mellan 15 303 kronor till som högst 23 031 kronor per invånare.

Sven-Gunnar Håkansson berättar att av länets kommuner är det bara Säter och Borlänge som har pengar avsatta i en pensionsfond.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons