Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energipolitiken har kapsejsat

Annons

I Danmark jublas det över att Sverige, det vill säga vänstern, socialdemokraterna och centern bestämt sig för att stänga Barsebäck II nästa år. Då får Danmark sälja sin smutsiga kolkraft, när elbrist inträffar i Sverige.

En majoritet i Sverige vill behålla kärnkraften. Invånarna i kommunen Kävlinge, där Barsebäck ligger, är inte rädda för det säkra kärnkraftverket, de är förtvivlade över att, liksom vid stängningen av Barsebäck I år 1999, förlora 300 jobb. Dessutom orsakas staten ännu en utgift på ungefär sex miljarder kronor.

Nu planerar Sverige en investering på 1,7 miljarder kronor för en elkabel till Finland för eventuell import av kärnkraftsel från Finland och Ryssland. Finland bygger en femte ny och stor kärnkraftsreaktor för landets ekonomiska utveckling, En sjätte är också påtänkt.

Det finns en dubbelmoral i vår förda energipolitik, då en stängning av Barsebäck II riskerar att leda till högre elpriser, som både drabbar industrin och vanliga konsumenter.

Vid elbrist drabbas Sveriges elintensiva basindustri hårdast. Förbundsordföranden i Pappers, Sune Ekbåge, skriver:

"Nu är det hög tid att regeringen anpassar energipolitiken till den verklighet vi lever i. Energipolitiken har kapsejsat".

Många instämmer.

INGVAR STENERYD

Mer läsning

Annons