Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energimyndigheten ger inte el till banvaktarstugan

Annons

Stugan blev riksbekant när den för ett par år sedan ockuperades och Ludvikapolisen lät ockupanterna bo kvar i stället för att avhysa dem.

Det inträffade fick Ellen Fransson att sälja stugan. Det skedde i tron att elen gick att koppla på, det fanns ju ett abonnemang. Men priset för elanslutningen kan bli tio gånger så hög som stugan kostade.

- Fast sista ordet är inte sagt, vi fortsätter att diskutera med Banverket om det går att hitta en lösning med el från järnvägen, men de kan inte tvingas, säger VD Per Harrby vid VB-energigruppen.

Så vad som nu gäller är den hittills lägsta offerten på 150 000 kronor plus moms som VB-elnät erbjudit med en elanslutning från Fortums elnät. VB-energi hävdar med ellagen som stöd att det handlar om en ny anslutning och den måste kunden stå för.

Om nu inte Banverket ställer upp på att ansluta Banvaktarstugan till ett lägre pris. Och det måste vara ett lågt pris för att Leif Danielsson ska gräva ned stridsyxan.

- Och det tänker jag inte göra. Jag tänker demonstrera utanför Vattenfalls huvudkontor, på Sergels torg. Jag ska göra allt för att få tillbaka elen till stugan och jag har förberett mig väl, hotar Leif Danielsson.

Han tycker att det är absurt att stugan som hade el från TGOJ-banan fram till 19 september 1996 hamnat mellan lagstiftningar och avregleringen under de år som en kabel var avgrävd och Ellen Fransson hade ett vilande abonnemang.

Energimyndigheten konstaterar i sin prövning att det är VB-energi som har nätkoncessionen i området och att myndigheten inte kan tvinga fram en anslutning till Banverkets nät.

Därmed så har Leif Danielsson inte samma skydd som övriga som omfattas av ellagen.

VB-energigruppens chef, Per Harrby, kan för dagen inte be-döma om regeringens pott för restelektrifiering av de få hushåll som finns i landet kan komma att prövas om förhandlingen med Banverket inte löser tvisten.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons