Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Endast föräldrarnas ansvar

Annons

Kommentar till Jan Bertoft,

den 6 augusti:

Jan Bertoft i Sveriges konsumentråd hävdar i sin debattartikel att livsmedelstillverkarna ska ta ansvar för barnens hälsa, men det är föräldrarnas ansvar att ge barnen en fullgod kost, lära dem att äta rätt och förklara reklamens syfte. Det är lika självklart som att träna potta och byta blöjor.

Jag lagar ibland upp till fyra varianter kost för att vi ska äta något utseendemässigt, konsistens-, närings- och smakmässigt ekvivalent beroende på födoämnesallergier, diabetes och samtidigt pussla ihop något som ger en fullgod måltid. Dessutom ska maten vara varierad för att säkerställa näringsbehovet och undvika slentrian.

För glutenintolleranta finns en märkning med ett överstruket veteax, då är frågan när vi får samma märkning på majs, soja, ägg, mjölkprotein, lecitin, färgämnen, baljväxter och jordnötter, fisk, skaldjur, jordgubbar och sirap/stärkelse av sädesslagen?

Reklamen på tv:s barnkanaler sågades snabbt efter att barnen fått vara med och göra en egen "reklamfilm" med hemmavideokameran.

Vad äter du läsare själv? Får du tillräcklig mängd kostfiber och undviker du kaffets socker och grädde till lunch och lagade du din lunch själv? När bakade du senast? Har du koll på vad du kan ersätta i kaffebröd för att en person, allergisk mot alla fyra sädesslagen, mjölk, ägg, sojalecitin och majs, kan sitta ner och tacksamt få saft med enbart naturligt fruktsocker? Har du koll på mängden salt du får i dig av din mat och är den relevant för dig?

MIKAEL FORS

Mer läsning

Annons