Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enat Forskningssverige kräver pengar

Annons

Krympande forskningsanslag hotar Sveriges konkurrenskraft.

Det menar ett samlat Forskningssverige som begär ökade bidrag.

Redan 2003 skrev forskningsråden, Vinnova, universitet och högskolor till den dåvarande regeringen och begärde att statens bidrag till civil forskning borde uppgå till en procent av bruttonationalprodukten (BNP).

Trots att såväl socialdemokraterna som de fyra allianspartierna säger sig stå bakom ett sådant mål har forskningsbidragets andel av BNP ändå minskat sedan dess. 2003 utgjorde det statliga bidraget till forskningen 0,84 procent av BNP, nu ligger det på 0,78 procent, enligt skrivelsen till regeringen.

För att nå enprocentsmålet 2008 behövs en resursförstärkning på cirka åtta miljarder kronor. Och att sedan stanna på den nivån kräver ytterligare cirka 1,5 miljarder kronor årligen, har de forskningsansvariga myndigheterna räknat ut.

Om inte bidragen till forskningen ökar riskerar Sverige att halka efter omvärlden. I exempelvis Danmark, Finland, Kanada och Schweiz görs stora forskningssatsningar och Finland har redan nått enprocentsmålet.

Enligt Björn von Sydow kommer åldersstrukturen inom svensk universitetsbaserad forskning att kantra om inget görs.

De unga människor som skulle ha kunnat göra nytta inom forskningen går i stället till annan verksamhet. På så sätt försitter Sverige möjligheter, menar von Sydow.

TT

Mer läsning

Annons