Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enade mot kommunen

Annons

- Att debattera med våra skolpolitiker hjälper inte och därför görs nu dessa anmälningar, förklarar förskolläraren Inger Garpebring.

Bakgrunden till torsdagens stormöte är att man undersökt barngruppernas storlek, samt personaltätheten vid förskolorna och gjort jämförelser bakåt i tiden.

- Ett snabbt överslag visar att det i dag är något färre barn per anställd inom förskolan än för två år sedan. Samtidigt har antalet yngre barn, 1-3-årsåldern, ökat och det betyder att gruppernas storlek egentligen har ökat då det är barn som kräver mer av personalen.

Därigenom har också personalens arbetsinsats ökat, förklarar förskoleläraren Inger Garpebring.

- I dag är det faktiskt inte ovanligt att barnen kommer till oss redan när de är mindre än ett år gamla.

Det är sagt att barngruppernas storlek ska vara 12 barn på i genomsnitt 2,75 personal. Läget i Borlänge idag visar att barngrupperna i stället inrymmer upp emot 15 barn.

- Dessutom är det ju så att barnen är kvar längre än för bara något år sedan, och det gäller även de allra yngsta barnen. Orsaken är att allt fler föräldrar jobbar heltid och det i sin tur kan nog bero på ett tryck från samhället i stort, menar Yvonne Sonesson och Wanja Edh som också arbetar inom förskolan.

- Vi ser ju ofta hur barn som varit sjuka kommer tillbaka till förskolan innan de hunnit tillfriskna ordentligt och förklaringen är ju att många inte vågar vara hemma för ofta och för länge med sjuka barn på grund av allt hårdare krav från arbetsgivaren.

- Vi brukar säga att vi har en väldigt hög sjuknärvaro bland våra barn, tillägger de.

Denna situation reagerar nu förskolepersonalen i Borlänge emot och vid torsdagskvällens möte beslutade man att såväl anmäla kommunen till Skolverket som att arrangera en demonstration.

- Vi tror inte längre att bara en debatt hjälper för att få våra politiker att inse allvaret. Därför kommer nu nästan samtliga förskolor i Borlänge att anmäla kommunen till Skolverket då den helt enkelt inte kan leva upp till läroplanens mål, avslutar Inger Garpebring.

Något datum för den planerade demonstrationen, till vilken också föräldrar bjuds in, är ännu inte bestämt.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons