Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ytterst ovanlig tvist

Annons

Tidningen skrev igår om den dom som innebär att Vägverket tvingas betala fem miljoner kronor till bussbolaget Franks Bussresor i Malmö. Bussbolaget yrkade på att Vägverket skulle betala 40 miljoner kronor, men får nu nöja sig med fem miljoner.

Vägverket kommer med andra ord billigt undan. Först överklagade Frank Dovic tingsrättens dom, men drog senare tillbaka det eftersom han bedömde att det var osäkert att de skulle få rätt i hovrätten.

Vägverket har också valt att inte överklaga och medger att man har gjort fel beträffande handläggningen av ärendet.

- Istället för att ta den risk det innebär att driva det vidare har vi bedömt att domen får anses vara någorlunda rimlig. Bussbolaget yrkade på 40 miljoner och får fem, men vi är inte nöjda, säger Margareta Mörck, verksjurist vid Vägverket.

Det är ytterst ovanligt att Vägverket är inblandat i tvister som denna, där frågan handlar om långsam handläggning. De rättegångar myndigheten har gäller ofta avtal med entreprenörer, säger Vägverkets chefsjurist Bo Andersson.

Men något skadestånd har ännu inte betalats ut. Därför har nu Frank Dovic vänt sig till kronofogden för att få sina pengar.

Han påstår att Vägverket medvetet har försvårat att hans möjligheter att få tillstånd att köra buss till Kroatien och Slovenien.

- Under åren har jag tappat massor av resenärer, men jag är glad över att vi har verksamheten igång. Jag har förlorat mycket pengar. Jag har kämpat och kämpat och det tog tolv år att få rätt. Jag är väldigt glad över tingsrättens dom och vill egentligen skicka en stor blomma till tingsrätten, säger Frank Dovic.

- Det är inte lätt att vara en liten människa när myndigheter beter sig på det här sättet. Man kan inte fatta att en myndighet gör så här mot folk. Vägverket ska sköta sitt arbete och inte bete sig på det här sättet mot företagare.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons