Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vitbok om svart öl

Annons

Svenska bryggareföreningen, med ordförande Jens Spendrup i spetsen, har precis tagit fram en bok om den omfattande gränshandeln och om den svenska skattepolitken.

Namnet? Vitbok om svart öl.

Svenska bryggarföreningen har under lång tid följt och analyserat utvecklingen av privatinförsel och smugglingen av alkohol.

Föreningen kommer, inte oväntat, fram till att alkoholskatterna måste sänkas.

"Den ökade införseln, smugglingen och illegala handeln med alkohol kan inte stoppas av en kaxigare Europapolitik eller med hjälp av en handfull nya tjänster hos tull och polis. Sverige är för stort för att kontrollera och Europa för över- tygat om värdet av fri rörlighet för varor och människor", skriver Spendrup och vd:n Peter Matsson i förordet.

Som sagt, man ska komma ihåg att föreningen förstås har ett stort egenintresse av att verka för sänkta ölskatter .

Bryggareföreningen konstaterar att trafiken över Öresundsbron den här sommar-en varit rekordstor. Och att det inte är någon slump:

"Generösare införselregler för alkohol sedan årsskiftet, i kombination med låga alkoholpriser i Tyskland och Danmark, har lockat svenskar som aldrig förr."

Föreningens statistik pekar mot att införseln till Sverige, både den legala och illegala, kommer att uppgå till 237 miljoner liter alkohol.

Detta om införseln fortsätter att vara lika stor under det andra halvåret i år, som det första.

Mer läsning

Annons