Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vinnande metod

Annons

I fem dagar stannade de två italienarna. De togs väl omhand av Familjecentrums Ingegerd Jons och kommunens samordnare Thomas Johansson. Det är ett stort projekt som är på gång. Leksand, estniska vänorten Karksi Nuya och sicilianska Piazza Armerina har fått sin EU-ansökan beviljad i första steget. Nu handlar det om att skriva den slutgiltiga ansökan och presentera den slutliga budgeten. Sägas ska att bara några dagar innan det italienska besöket gästades Leksand av representanter från Estland.

Föräldrametoden i Leksand imponerar. Skilsmässorna minskar och barn och familjer mår allt bättre. Effekter som ger samhällsekonomiska vinster i slutänden. Många vill se och lära för att sedan sprida modellen vidare.

Nu är det alltså EU:s tur att träda in i handlingen. Meningen är att ett 3-årsprojekt ska startas och det redan till sommaren. Frågor som kan bli aktuella att besvara är: 1) Går föräldrautbildningsmetoden i Leksand att applicera i andra länder och i olika kulturer? 2) Är det en slump att metoden fungerade så väl i Leksand eller inte?

Familjecentrum bildades 1996 och året efter startade den första föräldragruppen. Det tog inte många år innan andra delar av landet visade intresse för arbetssättet. För ett par år sedan ifrågasattes Familjecentrums verksamhet. Lokala landstingspolitiker ville styra om verksamheten till förmån för att organisera vården i olika vårdteam dit barnavårds- och mödravårdsbesökare kunde söka sig. Så blev det nu inte. Familjecentrum arbetar vidare och samverkansgruppen har som mål att vidga Familjecentrums verksamhetsområde att även omfatta andra samhällsgrupper.

Thomas Johansson noterar givande dagar med italienarna och ser fram mot det internationella genombrottet.

- Nu måste vi till Estland och träffa dom. Sedan blir det uppstart i Sicilien i sommar. Det är spännande att EU tror på metoden.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons