Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En viktig kulturskatt

Annons

Boksläppet var finalen på en flera år lång insats från en rad orts-kämpar. Initiativtagaren Erik Hjalmar Eriksson är en av huvudkrafterna. I redaktionsgruppen har också Barbro Andersson, Helge Nilsson, Gertrud Haggren, Åke Eriksson, Mats Hermansson och Per Brandser ingått. Den sistnämnde har bland annat stått för det omfattande fotojobb som tarvats. Mats Edvardsson är den som sett till att uppgifterna hamnat på data och redigerats.

Deras gemensamma arbete har resulterat i en mycket bred dokumentation av det mesta som inträffat mellan Järforsen och Skifsforsen. Det omfattar det mesta av bebyggelsen i området - såväl gamla anrika släktgårdar som modernare fritidshus har beretts plats - och dessutom ges utrymme för de industrier och servicefunktioner som figurerat i Uppsälje. En och annan bygdeanekdot ryms också innanför pärmarna.

En riktigt stor gärning som kommer i dagen via boken är alla lokala ortsnamn som plockats fram. Många är så genuint gällande för Uppsälje att de aldrig kommit med på offentliga kartor. För någon generation sedan var det här beteckningar som var självklara i dagligt bruk men i takt med att de gamla går bort faller också namnen i glömska och riskerar att helt försvinna.

På många sätt är alltså bygdeboken i Uppsälje stor lokal kulturhistoria och att döma av uppslutningen på boksläppet i ordenshuset uppskattades redaktionsgruppens arbete till fullo.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons